Barometrul de transport TIMOCOM, trimestrul al treilea al anului 2019

28.10.2019

Economia transporturilor din Germania a înregistrat o scădere a numărului de comenzi în cel de-al treilea trimestru al anului 2019 față de aceeași perioadă a anului precedent. Trendul descendent a fost însă oprit – piața evoluează la 94 de procente față de nivelul anului precedent.

Trendul descendent din primul semestru al anului 2019 a fost oprit, iar situația s-a stabilizat. „Piața evoluează în acest moment la 94 de procente față de nivelul anului precedent”, spune dl Tilman Fecke, analist economic la TIMOCOM.

Firmele de transport din Germania au înregistrat o scădere a activității comerciale în cel de-al treilea trimestru al anului 2019 față de aceeași perioadă a anului precedent. Din iulie până în septembrie transporturile interne cu autocamionul din Germania au scăzut cu 12 procente față de aceeași perioadă a anului precedent. Însă trendul descendent conjunctural, constatat până la mijlocul anului prin scăderea cererilor de servicii de transport în primul sistem Smart Logistics System din Europa, s-a oprit. Acestea sunt informațiile furnizate de firma IT TIMOCOM în analiza celui de-al treilea trimestru al anului 2019 pentru barometrul transporturilor.

„În comparație cu anul precedent, cererea de servicii de transport a scăzut în Germania”, spune dl Tilman Fecke, analist economic la TIMOCOM. Însă numărul tuturor ofertelor de mărfuri pentru transportat publicate în bursa de transporturi din ianuarie 2019 s-a stabilizat în decursul acestui an. „Piața evoluează în acest moment la 94 de procente față de nivelul anului precedent”, spune dl Fecke.

Recolte reduse ca urmare a ploilor abundente din Spania, stocuri în creștere determinate de nesiguranța cauzată de Brexit în Regatul Unit

Privite separat, țările din UE oferă o imagine diferită: Astfel, ploile abundente din ultimele săptămâni care au căzut în regiunea mediteraneană și Andaluzia de Est au distrus recoltele de fructe și legume, fapt care s-a reflectat și asupra exporturilor cu autocamionul din această regiune. „Creșterea semnificativă a exporturilor, înregistrată de fermierii spanioli în primele două trimestre ale acestui an, a încetinit” observă dl Fecke. „La aceasta se adaugă blocada politică dintr-o Spanie încă neguvernată. Această perspectivă a nesiguranței are un efect de blocaj și asupra exporturilor.” Urmarea este că pe piață există o lipsă de vehicule care să se întoarcă în Europa de Sud. „De aceea constatăm, în comparație cu trimestrul al treilea al anului 2018, o creștere a cererii de transporturi de 14 procente spre Spania și de 12 procente spre Portugalia”, continuă dl Fecke.

În ceea ce privește situația din Regatul Unit, barometrul transporturilor TIMOCOM reflectă nesiguranța de pe piață creată în economia europeană de discuțiile despre Brexit. Deși numărul ofertelor de mărfuri pentru transportat din țările UE spre Regatul Unit a scăzut în primele două trimestre ale acestui an cu 56 de procente, în prezent transporturile spre insulă sunt în creștere. Dl Fecke: „În trimestrul al treilea am constatat din nou o alimentare a stocurilor, ceea ce înseamnă că firmele cu reprezentanță în Regatul Unit se pregătesc pentru lunile următoare.”

Barometrul de transport TIMOCOM de 10 ani

Cu ajutorul barometrului transporturilor firma IT TIMOCOM analizează din 2009 dezvoltarea ofertelor și a cererilor de transport în aplicațiile Smart Apps Mărfuri pentru transportat și capacități de transport, integrate în sistemul Smart Logistics. Mai mult de 130 000 de utilizatori generează zilnic până la 750 000 de oferte de capacități de transport și mărfuri pentru transportat. Sistemul îi ajută astfel pe cei peste 43 000 de clienți TIMOCOM să-și atingă obiectivele logistice în mod inteligent, sigur şi simplu.