TIMOCOM Logo

JavaScript este dezactivat în browser-ul dvs.

Astfel, unele functii ale site-ului sunt reduse. Vă rugăm să activați temporar JavaScript din setările browser-ului pentru a spori comfortul și nivelul de utilizare.
TIMOCOM – Lexicon-de-Transport
Lexicon de Transport

ADR

ADR (mărfuri periculoase)

ADR reprezintă un acord european pentru mărfurile periculoase. ADR conține prevederi pentru circulația rutieră referitor la ambalare, siguranța încărcăturii şi marcarea mărfii periculoase.

Termenul

ADR este acronimul pentru „Accord européen relatif au transport international des marchandises dangereuses par route”, în română „Acordul european referitor la transportul rutier internațional al mărfurilor periculoase”. Termenul internațional ADR este atât de răspândit în domeniul transporturilor încât este înțeles în aproape toate țările.

Istoric

Acordul a fost încheiat în 1957 la Geneva, dar a intrat în vigoare numai în ianuarie 1968. Este adaptat la fiecare doi ani, conform celor mai noi informații tehnice și juridice. Astăzi sunt membre toate țările UE, ADR fiind legiferat printr-o directivă UE. În plus, între timp au aderat la acest acord și restul țărilor europene, precum și alte țări ca Marocul, Tunisia și câteva state centrasiatice din fosta Uniune Sovietică. În total acordul ADR are acum 48 de state membre (în 06/2017).

Prevederile

Toți conducătorii auto care transportă mărfuri periculoase trebuie să posede un atestat ADR. Acesta este valabil timp de cinci ani și dacă nu este prelungit expiră în mod automat. Pentru prelungire conducătorii auto trebuie să participe la un curs de reîmprospătare a cunoștințelor.

Firmele care transportă mărfuri periculoase în mod regulat trebuie să aibă cel puțin o persoană responsabilă pentru mărfurile periculoase. Aceasta răspunde pentru respectarea prevederilor și instrucțiunilor referitoare la mărfurile periculoase.

Autocamioanele care transportă mărfuri periculoase trebuie să fie dotate cu echipamente specifice. Printre acestea se numără plăcuțele portocalii pliabile, casca și ochelarii de protecție și două stingătoare de incendii.
Accept faptul că acest site de web foloseşte cookies pentru statistici, conţinut şi reclame personalizate.