TimoCom Logo

JavaScript este dezactivat în browser-ul dvs.

Astfel, unele functii ale site-ului sunt reduse. Vă rugăm să activați temporar JavaScript din setările browser-ului pentru a spori comfortul și nivelul de utilizare.
TimoCom – <a href='/lexicon/Lexicon%20de%20Transport/' title='Lexicon de Transport' target='_self'>Lexicon de Transport</a>
Lexicon de Transport

CMR

Acord internaţional privind contractele de transporturi rutiere (= CMR provine din limba franceză, Convention relative au contrat de transport international de marchandises par route).
CMR-ul, denumit şi scrisoare de trăsură CMR, reglementează transportul mărfurilor de orice fel, cu autocamioane. Se foloseşte când locul de încărcare şi locul de descărcare sunt în ţări diferite. Cel puţin una dintre aceste ţări trebuie să fie membră CMR. Acest lucru este valabil indiferent de sediul sau cetăţenia părţilor. Acordul este valid în toate ţările membre ale Uniunii Europene, precum şi în alte câteva ţări. În cazul în care o situaţie nu este reglementată suficient prin CMR, este aplicabilă în completare legislaţia naţională.
Răspunderea în cazul daunelor produse în timpul transportului este, de asemenea, reglementată prin scrisoarea de trăsură CMR.
CMR-ul este destinat exclusiv transportului de mărfuri cu autovehicule rutiere, containerele şi suprastructurile modulare nefiind considerate vehicule.
Datele cuprinse în scrisoarea de trăsură CMR sunt: expeditorul, destinatarul, documentele însoţitoare, tipul şi cantitatea mărfurilor transportate, numărul de înmatriculare al autovehiculului, transportatorul. Aceste date trebuie completate corect în scrisoarea de trăsură.
Accept faptul că acest site de web foloseşte cookies pentru statistici, conţinut şi reclame personalizate.