TIMOCOM: Încetinirea creșterii economice se face simțită și în domeniul transporturilor

țările mari exportatoare din Europa sunt afectate în mod deosebit

19.07.2019

Germania, Franța și statele Benelux sunt afectate în acest moment cel mai tare de încetinirea creșterii economice. Acest lucru este documentat și de cifrele curente a Barometrului transporturilor de la TIMOCOM, prin care firma IT documentează trimestrial evoluția ofertei și cererii din cea mai mare bursă de transporturi din Europa.

„Politica economică protecționistă a guvernului SUA afectează comerțul global, ducând la scăderea exporturilor”, spune David Moog, Business Analyst la TIMOCOM.

Numărul ofertelor de marfă pentru transportat plasate pe piață prin TIMOCOM de la începutul lunii aprilie până la finalul lunii iunie 2019 a scăzut cu 20 de procente față de același trimestru al anului trecut. „Politica economică protecționistă a guvernului SUA afectează comerțul global, ducând la scăderea exporturilor. Țările predominant exportatoare, cum sunt Germania, Franța și statele Benelux sunt afectate cel mai tare de această situație”, spune David Moog, Business Analyst la TIMOCOM.

În consecință, prin aplicația „Smart App Frachten”, prin care firmele își pot publica și derula ofertele de mărfuri pe bursa de transporturi, în al doilea trimestru a fost plasat un total de 21 817 710 de oferte; anul trecut această cifră fiind de 27 565 605. Recesiunea a afectat în cea mai mare parte transportul mărfurilor industriale și al bunurilor de capital, printre altele și din industria furnizoare, informează dl Moog.

Perspectiva Brexitului are, de asemenea, o influență. „După ce în primul trimestru volumul transporturilor spre Regatul Unit a crescut semnificativ datorită măririi stocurilor, constatăm acum o prăbușire”, informează dl Moog. Volumul exporturilor din Europa spre Regatul Unit a scăzut în al doilea trimestru cu 56% față de trimestrul precedent din 2019, anunță TIMOCOM.

Acestei tendințe i se opune evoluția transporturilor din Europa de Sud. Italia, Spania, Portugalia și Grecia au transportat, din aprilie până în iunie, mărfuri spre Europa mai mult cu 21% decât în același trimestru al anului trecut. Moog: „Sezonul fructelor și al legumelor este încă în plină desfășurare în aceste țări.”

Cu ajutorul instrumentului Barometrul transporturilor firma IT analizează dezvoltarea ofertelor și a cererilor de transport, trimestrial, la bursa de mărfuri integrată în Smart Logistics System al TIMOCOM. Cu peste 130 000 de utilizatori și până la 750 000 de oferte internaționale de camioane și mărfuri pe zi, TIMOCOM gestionează cel mai mare sistem digital pentru transportul rutier de mărfuri din Europa.

Mai multe informații despre TIMOCOM găsiți la www.timocom.ro