skip navigation
02.12.2019

Work-Sleep-Balance: Simbioza dintre somn și muncă

Informații și recomandări pentru perioada de iarnă

Work-Sleep-Balance
Indiferent dacă sunteți transportator sau dispecer, conducător auto sau funcționar la birouri: raportul Work-Sleep este important pentru toată lumea. În special în meseriile în care se lucrează în schimburi, simbioza dintre timpul de lucru și cel de somn este foarte greu de realizat. Însă cu toții trebuie să-i recunoaștem importanța.

Lucrătorii în schimburi dorm în special prost, deoarece le lipsește un ritm al somnului. Acest lucru este valabil pentru diverse grupuri profesionale. În logistică sunt vizați, în primul rând, transportatorii.
Distribuit aici ...
De ce obosim? 

Adenozina este factorul corporal care determină oboseala. Creierul uman produce adenozina în timpul zilei, când suntem activi și avem nevoie de energie. În funcție de tip, resursele noastre de energie se consumă în 12 până la 16 ore și somnul devine necesar. De ce? Când dormim descompunem adenozina care produce oboseala. Corpului nostru îi sunt necesare șapte până la opt ore pentru a-și restabili energia pentru ziua următoare. Cine nu îndeplinește această condiție nu va mai reuși să recupereze somnul pierdut. „Somnul pierdut nu poate fi recuperat”, spune Nadine Kaszubowska de la TIMOCOM, care s-a preocupat intensiv de această temă și își pune acum cunoștințele la dispoziția colegilor în cadrul unei scurte prezentări interne. Timpul după care intervine oboseala depinde de numeroși factori. De exemplu, modul în care începem ziua. „Între noi există ciocârlii, care se trezesc devreme și au cele mai bune performanțe în orele dimineții și bufnițe, care își încep ziua mai târziu și ale căror performanțe ajung la maximum mai târziu.” Aceste caracteristici depind de tip. Cine își începe ziua devreme, la fel ca ciocârlia, va obosi mai devreme seara, deoarece nivelul adenozinei va fi deja crescut. Cine își începe ziua mai târziu, ca bufnița, va obosi mai târziu. Pentru productivitatea unui angajat este însă important să își facă orele de somn. Pentru aceasta poate fi util uneori și un pui de somn la amiază.

Deficitul de somn nu trebuie încurajat 

Lucrătorii în schimburi dorm în special prost, deoarece le lipsește un ritm de somn stabil. Acest lucru este valabil pentru diverse grupuri profesionale. În logistică sunt vizați, în primul rând, transportatorii. Ei trebuie să doarmă când programul de lucru sau pauzele de odihnă impun acest lucru. Un timp de somn redus are un efect negativ asupra performanțelor, deoarece timpul pentru descompunerea adenozinei este insuficient. Aceasta se produce numai în timpul somnului. Pericolul ascuns constă în faptul că în cazul unui deficit de somn de durată oboseala intervine mai rapid, deoarece nivelul de adenozină este refăcut mai rapid. Riscul unei ațipeli crește, în consecință, imens. Pentru conducătorii auto profesioniști acesta este un pericol major. Corpul se deconectează și nu mai reacționează. În acest caz nu mai ajută nici cafeaua. Așa cum știm cu toții, cafeaua sau ceaiul pot ajuta împotriva oboselii pe termen scurt. Cafeina și teina se opun adenozinei. Acestea au un efect antagonist adenozinei, deoarece acaparează receptorii de adenozină, care nu mai pot fi activați. Atenție însă la prea multă cafea. În funcție de cantitatea consumată, corpul necesită un timp mai îndelungat pentru a descompune cafeina sau teina. Consumul de cafea sau de ceai înainte de culcare poate reduce durata somnului. Mai mult decât atât, nu ajută nici ora suplimentară pe care o recuperăm la trecerea la ora de iarnă de la sfârșitul de săptămână. 

Sfaturi şi recomandări pentru un somn mai bun 

Pentru a evita aceste situații trebuie să planificați în mod conștient un timp de somn suficient. Pauzele scurte nu sunt suficiente. Pentru a folosi mai bine fazele de somn este utilă și o alimentație mai bine controlată. Pentru un somn bun, regenerator, trebuie avute în vedere următoarele: O masă de seară corespunzătoare este, de asemenea, importantă. Aceasta nu trebuie să fie neapărat o porție uriașă de cartofi prăjiți sau o pizza consistentă – renunțarea la masa de seară în totalitate și culcarea cu senzația de foame nu este nici ea benefică. Găsiți masa de seară potrivită, care să vă țină până dimineața, dar care să nu vă rețină de la somn pentru că vă cade greu la stomac. Alcoolul ajută la adormire, dar somnul nu este la fel de adânc și de regenerator. Consumul afectează calitatea somnului, iar renunțarea la alcool poate fi utilă pentru un somn bun. Mișcarea și sportul, precum și stimularea creierului, sunt bune și importante. Acestea ajută corpul „să obosească”. Însă: Efortul sportiv excesiv imediat înainte de culcare poate avea un efect opus. De aceea trebuie planificat un timp de refacere, astfel încât corpul să se poată relaxa după activitățile sportive. În general este utilă crearea rutinelor. Indiferent dacă mergeți la o plimbare, citiți înainte de culcare, ascultați o carte audio sau vizionați un program TV: o rutină stabilă poate preveni problemele de somn. 

Vă dorim să treceți iarna cu bine și să fiți odihniți!

sus pe pagină