21.02.2024

Barometrul de transport T4: Analiza transportului rutier de mărfuri în Europa și perspective pentru 2024

Rata ofertelor și capacităților de transport din 2023 T4 comparativ cu anul anterior.

Cererea de capacități de transport nu a scăzut, iar prognoza pentru 2024 se bazează pe valori peste nivelul anului precedent - cu o singură excepție. 

În al patrulea trimestru al anului 2023, au fost înregistrate cu 18% mai multe mărfuri pentru transportat decât în anul precedent. Creșterea de la sfârșitul anului se datorează, printre altele, în special activităților sezoniere, cum ar fi vânzările de Crăciun, refacerea stocurilor și creșterea consumului înaintea sărbătorilor. Deoarece mulți transportatori și-au redus capacitățile, raportul dintre mărfuri și capacitățile de transport a crescut vizibil, după cum arăta barometrul de transport de la TIMOCOM.

În evaluare anuală, valoarea absolută a volumului de transport este mai mică

Anul 2023 a fost marcat de o scădere semnificativă a cantității de mărfuri introduse pe piața spot. La nivel european, volumul de mărfuri introduse a scăzut anul trecut cu 31%, iar în Germania chiar cu 40%. Acest lucru indică faptul că recesiunea economică anticipată de multe instituții economice de la începutul anului 2023 a fost sesizabilă și pe piața transporturilor. 

În contrast, prețurile de transport oferite pe piața germană au înregistrat o creștere în al patrulea trimestru. Prețurile pentru transporturile rutiere au fost cu până la 10% peste valorile anului precedent, dar sub valorile maxime din 2021. Această evoluție este cauzată în principal de creșterea costurilor cu salariile și energia. În plus, transportatorii au redus în trimestrul al patrulea numărul de camioane introduse cu 15,3% față de același trimestru al anului precedent. În decembrie, capacitățile de transport introduse au fost cu 21% mai puține decât în anul precedent. 

Rata ofertelor de transport din 2023 T4 comparativ cu anul anterior.

Evoluția prețurilor și creșterea necesarului de transport în primăvară

Potrivit asociațiilor de transport, prețurile transporturilor vor crește semnificativ în 2024. Se estimează o creștere de până la 12%, determinată de alte creșteri de costuri, în special a taxelor de drum din Germania. 

„Mulți expeditori nu cred în creșteri atât de mari”, relatează Gunnar Gburek. „Ei presupun mai degrabă creșteri de preț de maximum 6%. Aceste estimări diferite vor duce la negocieri intense între beneficiari și prestatori."

Rata ofertelor și capacităților de transport din 2023 T4 comparativ cu anul anterior.

Pentru februarie se așteaptă cele mai puține mărfuri

Pe baza observațiilor și analizelor îndelungate, se poate presupune că cererea de capacități de transport va depăși valorile anului precedent cel puțin în ianuarie și martie 2024. În februarie se estimează un minim anual temporar. Această tendință va fi observată în aproape toate țările europene și va crește suplimentar presiunea asupra prețurilor transporturilor. 

Începând cu luna martie, pe baza experienței, cererea de transporturi va crește din nou, determinând o creștere corespunzătoare a volumului de mărfuri. Până în iunie, cererea de capacități de transport ar putea rămâne stabilă la nivel european și ar putea depăși un raport mărfuri-capacități de transport de 60:40 (vezi prognoza din grafic). Se preconizează că valorile din 2021 și 2022 nu vor fi atinse. 

Barometrul de transport de la TIMOCOM prezintă evoluția transportului rutier din Europa. Datele oferă o imagine de ansamblu bine fundamentată asupra schimbărilor actuale de pe piața transporturilor și prezintă o perspectivă realistă pentru anul 2024. 

 

Alăturați-vă acum de TIMOCOM Marketplace!

 

Descărcare comunicat de presă
sus pe pagină