skip navigation

Lexicon de Transport

Intrări în lexic

A B C D E F G I Î J K L M N O P S T U V

ADR

ADR (mărfuri periculoase)

ADR reprezintă un acord european pentru mărfurile periculoase. ADR conține prevederi pentru circulația rutieră referitor la ambalare, siguranța încărcăturii şi marcarea mărfii periculoase.

Termenul

ADR este acronimul pentru „Accord européen relatif au transport international des marchandises dangereuses par route”, în română „Acordul european referitor la transportul rutier internațional al mărfurilor periculoase”. Termenul internațional ADR este atât de răspândit în domeniul transporturilor încât este înțeles în aproape toate țările.

Istoric

Acordul a fost încheiat în 1957 la Geneva, dar a intrat în vigoare numai în ianuarie 1968. Este adaptat la fiecare doi ani, conform celor mai noi informații tehnice și juridice. Astăzi sunt membre toate țările UE, ADR fiind legiferat printr-o directivă UE. În plus, între timp au aderat la acest acord și restul țărilor europene, precum și alte țări ca Marocul, Tunisia și câteva state centrasiatice din fosta Uniune Sovietică. În total acordul ADR are acum 48 de state membre (în 06/2017).

Prevederile

Toți conducătorii auto care transportă mărfuri periculoase trebuie să posede un atestat ADR. Acesta este valabil timp de cinci ani și dacă nu este prelungit expiră în mod automat. Pentru prelungire conducătorii auto trebuie să participe la un curs de reîmprospătare a cunoștințelor.

Firmele care transportă mărfuri periculoase în mod regulat trebuie să aibă cel puțin o persoană responsabilă pentru mărfurile periculoase. Aceasta răspunde pentru respectarea prevederilor și instrucțiunilor referitoare la mărfurile periculoase.

Autocamioanele care transportă mărfuri periculoase trebuie să fie dotate cu echipamente specifice. Printre acestea se numără plăcuțele portocalii pliabile, casca și ochelarii de protecție și două stingătoare de incendii.

Întotdeauna up to date

Aici vă puteți abona gratis la Newsletter-ul nostru.

Abonare Newsletter

Toate câmpurile marcate cu '*' trebuie completate în mod obligatoriu.

Cu trimiterea formularului de înregistrare (Înregistrați-vă acum) confirmați acordul cu Protecția datelor.

Abonare newsletter:


Datele dumneavoastră personale (e-mail,adresă,nume,prenume) sunt furnizate mai departe în scopuri informative de către TIMOCOM GmbH către SC-Networks GmbH ( Instanță de înregistrare : Amtsgericht München, nr de înregistrare: HRB 14 65 73), Enzianstr. 2 ,82319 Starnberg . SC-Networks GmbH se supune legilor de protecție a datelor germane la fel ca și indicațiilor TIMOCOM GmbH.

sus pe pagină