De asemenea, scurt și simplu pot fi realizate și procesele dumneavoastră de transporturi și logistică. Indiferent dacă este vorba despre inițierea transporturilor sau managementul comenzilor, în TIMOCOM Marketplace găsiți aplicația potrivită pentru necesarul și gradul de digitalizare din firma dumneavoastră.

CMR

CMR reprezintă un acord internațional cu privire la transporturile rutiere transfrontaliere.

CMR este un acronim pentru „Convention relative au contrat de transport international de marchandises par route“, în română: Acordul Internațional privind contractele de transport rutier. Acest acord reglementează acordarea și derularea comenzilor și răspunderea în caz de întârziere, pierdere sau deteriorare a mărfii transportate. Cadrul contractual cuprinde, în plus, prevederi referitoare la reclamații și reglementează situațiile în care există transportatori multipli. În cazul în care o situație nu este reglementată suficient prin CMR, este aplicabilă în completare legislația națională. Acordul este destinat exclusiv transportului de mărfuri cu autovehicule rutiere. Containerele şi suprastructurile modulare nu sunt considerate vehicule în sensul CMR. Pentru astfel de transporturi internaționale se emite o scrisoare de trăsură CMR standardizată.

Istoric
Acordul a intrat în vigoare în 1956 sub egida ONU. În prima fază au fost semnatare zece state. Membrii fondatori ai CMR au fost Belgia, Germania, Franța, Luxemburg, Olanda, Austria, Polonia, Suedia și Elveția.

În Germania de Vest acordul a fost ratificat în 1961, iar în DDR în 1974. În timp au aderat toate statele europene și în plus, două țări africane (Maroc și Tunisia), precum și mai multe state din Asia Centrală și Orientul Mijlociu.

Termenul
Termenul CMR denumește de fapt acordul în sine, dar în practică este deseori confundat (în mod eronat) cu scrisoarea de trăsură CMR. Acest formular standardizat este impus numai pentru transporturile transfrontaliere la care (cel puțin) țara de încărcare sau țara de destinație a mărfurilor este membră CMR. În activitatea normală de transporturi este însă utilizat deseori și la transporturile interne.

Deveniți insider în domeniu

Abonați-vă aici și veți primi în mod regulat articole interesante, care vă vor face mai ușoară activitatea de zi cu zi și vă vor extinde orizontul în afaceri.


Abonare Newsletter

sus pe pagină