Știri 29.08.2023
4

Autostrada A8: primul tronson Transilvania-Moldova devine realitate

O hartă despre traseul autostrăzii.


Un consorțiu de trei companii românești va construi primul tronson al autostrăzii A8, care va lega Transilvania de Moldova.

Un parteneriat românesc a câștigat licitația pentru proiectarea și construcția tronsonului de 29,91 km al autostrăzii A8, care va conecta Transilvania de Moldova, între Leghin și Târgu Neamț, conform anunțului făcut de Cristian Pistol, CEO al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Acesta va fi primul tronson al autostrăzii A8 între Târgu Mureș și Ungheni (în județul Iași) care va fi construit. Potrivit lui Cristian Pistol, reprezentanții companiilor SA&PE Construct, Spedition UMB și Tehnostrade au convenit să realizeze lucrările pentru suma de 1,56 miliarde de lei (fără TVA). Parteneriatul dispune de 6 luni pentru etapa de planificare și de 24 de luni pentru implementare. Proiectul este finanțat din fondul de redresare al Uniunii Europene, astfel că lucrările trebuie finalizate în principiu până în 2026; în caz contrar, nu vor primi banii alocați pentru aceasta.

Autostrada A8 dintre Târgu Mureș și Ungheni (în județul Iași) face parte din Rețeaua Transeuropeană de Transport (TEN-T), care străbate România de la vest la est. La sfârșitul anului trecut, au fost inițiate licitații pentru construcția primelor două tronsoane, dintre care unul a fost tronsonul de 29,91 kilometri între Leghin și Târgu Neamț, în timp ce celălalt a fost tronsonul de 24,4 kilometri care leagă Târgu Mureș de Miercurea Nirajului. Opt companii au depus solicitări pentru construcția tronsonului dintre Târgu Mureș și Miercurea Nirajului, aceasta fiind o continuare a autostrăzii A3, iar termenul limită pentru depunere era în aprilie. În cazul în care CNAIR nu a anunțat încă un câștigător, licitația se încheie până la această dată. Cristian Pistol a declarat anterior că intenționează să semneze contractele pentru finanțarea din fondul de recuperare în cursul acestui an, cu scopul de a începe construcția primelor tronsoane ale autostrăzii A8. Licitația de construcție pentru distanța de 159,2 km va fi emisă după elaborarea parametrilor tehnico-economici.

Precedente

La sfârșitul lunii aprilie, al doilea tronson al autostrăzii A8, care leagă Transilvania de Moldova între Miercurea Nirajului din județul Mureș și Leghin din județul Neamț, a primit autorizația de protecție a mediului. Cristian Pistol a descris eliberarea autorizației de mediu pentru de-al doilea tronson de autostradă dintre Târgu Mureș și Târgu Neamț ca fiind un pas important. Odată cu obținerea acestei autorizații, distanța totală de 159,2 km dintre Miercurea Nirajului și Leghin a fost împărțită în segmente mai mici. Ulterior, studiul de fezabilitate a fost înaintat spre aprobare către organele competente, permisând astfel începerea elaborării parametrilor tehnico-economici ai proiectului. După aprobarea acestora, s-a anunțat inițierea licitației pentru implementarea proiectului.

Șase oferte au fost înregistrate pentru proiectarea și execuția Secțiunii 3 Leghin - Târgu Neamț a Autostrăzii Unirii (A8).

Conform informațiilor furnizate, pentru construcția celor 29,91 km, cu o valoare estimată de 2,03 miliarde de lei, fără TVA, s-au înregistrat oferte din partea unor firme și asocieri de firme din România și Turcia.

De asemenea, directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, a dezvăluit că cei șase ofertanți sunt: Asocierea Danlin XXL SRL - Intertranscom Impex SRL (România); Asocierea SA&PE Construct SRL - Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL (România); Makyol Insaat Sanayi Turizm VE Ticaret AS (Turcia); Mapa Insaat VE Ticaret Anonim Sirketi (Turcia); Nurol Insaat VE Ticaret AS (Turcia) și Tekfen Insaat VE Tesisat AS (Turcia).

"Autostrada Târgu Mureş - Târgu Neamţ va asigura conexiunea dintre Moldova şi Transilvania pe o rută de mare viteză. Această autostradă este al doilea proiect de mare viteză, după Autostrada Sibiu - Piteşti, care va traversa Carpaţii", a scris ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu.

Contractul, finanțat prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), stabilește un termen de 6 luni pentru etapa de proiectare și 24 de luni pentru cea de execuție.


Alăturați-vă acum de TIMOCOM Marketplace!

Înregistrați-vă acum

Deveniți insider în domeniu

Abonați-vă aici și veți primi în mod regulat articole interesante, care vă vor face mai ușoară activitatea de zi cu zi și vă vor extinde orizontul în afaceri.


Abonare Newsletter

sus pe pagină