Cunoștințe logistice 11.11.2022
5

Ce trebuie să învețe un expeditor internațional în domeniul transportului rutier de marfă?

Camioane în parcare


A fi transportator sau expeditor internațional nu este un job ușor care ar putea fi practicat de oricine. Tot ceea ce ține de această meserie poate fi învățat cu ușurință dacă este dorință. Există diferite unelte care vă pot ajuta în cadrul acestui proces, iar una din ele este bursa de transport. Bursa de transport există cu scopul de a ușura munca și de a îmbunătăți diverse aspecte ce țin de transportul mărfurilor

Primii pași în a deveni un expeditor internațional

Pentru a deveni un expeditor internațional trebuie să știți anumite aspecte de bază. Aceste aspecte țin de tipul de camioane care urmează să transporte marfa, modul în care se împachetează marfa pentru a-și păstra integritatea și alte caracteristici pentru transport, cum ar fi temperatura și umiditatea din camion.

Camioanele se clasifică după tipul caroseriei, în următoarele categorii:

  • Acoperite cu prelată
  • Tip dubă 
  • Dubă frigorifică – congelată
  • Container
  • Autotransportor și altele

În funcție de greutatea mărfurilor care trebuie transportate, dar și a modului de împachetare a acestora, se va alege camionul cel mai potrivit. 

Un bun expeditor internațional va ști mereu: 

  1. ce tip de camion să aleagă în funcție de tipul de marfă transportată (în cazul în care are marfă de transportat)
  2. ce fel de marfă poate transporta în funcție de camionul pe care îl are

Împachetarea mărfii poate fi și ea de mai multe feluri:

  • Paletată – pe paleți de diverse tipuri și mărimi: europaleți, paleți industriali, paleți imperiali, paleți atipici
  • Nepaletată – adică împachetată în colete, cutii, vrac sau sub alte forme

Încărcarea și descărcarea mărfurilor, asigurarea acestora și categoriile de mărfuri

În funcție de tipul de mărfuri pe care le dețineți, acestea pot fi împărțite în câteva categorii standard. Astfel, transportatorul va ști condițiile în care marfa trebuie transportată, iar expeditorul va ști modul în care să împacheteze și să asigure marfa. Câteva din categoriile de mărfuri sunt:

  • Marfă generală – care nu necesită condiții speciale de transport. În această categorie includem piesele de mobilier, țevi, hârtie, diverse materii prime sau materii textile.
  • Marfă frigorifică – după cum îi spune și numele, marfă care necesită refrigerare. În această categorie intră produsele alimentare, diverse medicamente, plante și substanțe termosensibile.
  • Marfă agabaritică – de dimensiuni mari, care depășesc dimensiunile obișnuite ale altor mărfuri.
  • Marfă ADR – care necesită atenție la transport și un mediu bine controlat datorită faptului că vorbim de substanțe periculoase.

Pentru ca marfa să își păstreze integritatea, nu este suficient ca aceasta să fie împachetată într-un anumit fel. Pe toată durata transportului aceasta trebuie asigurată corespunzător cu ajutorul unor sisteme de prindere cu chingi, colțare sau covorașe antiderapante.

Un alt aspect important este încărcarea și descărcarea mărfurilor. Acest proces trebuie efectuat cu atenție maximă și respectând atât caracteristicile mărfurilor, cât și detaliile tehnice ale camionului: prin lateral, prin spatele sau pe deasupra camionului. De asemenea, este important, că expeditorul să știe ce echipamente trebuie să dețină șoferul, pentru a putea asigura o descărcare și o încărcare în siguranță.

Logistica și alte informații importante care trebuie știute

Pentru a asigura o bună funcționare a sistemelor de transport rutier este nevoie ca un expeditor internațional să cunoască o serie de informații importante și utile precum:

  • Modul în care se calculează prețul unui transport, iar aici se includ: cheltuielile de dislocare, cheltuielile de staționare, taxele de municipalitate, cheltuielile cu supra greutatea, taxele de feribot, taxele de drum, taxele de pod, amortizare,  combustibil și altele.
  • Documentele care vor însoți transportul;
  • Cum se calculează grupajele și greutatea volumetrică: grupajele = aranjarea paleților în camion /  greutatea volumetrică = cea mai mare valoare dintre greutatea efectivă a mărfii și greutatea dată de volumul ocupat de marfă în camion.
  • Cunoașterea informațiilor despre firmele de transport cu cele care poate colabora - informațiile de contact, condițiile de plată sau documentele de identificare a firmei;
  • Contactarea și verificarea potențialilor clienți;
  • Cunoașterea unor tehnici de negociere;
  • Cunoașterea unor noțiuni de bază de utilizare a unui computer, alături de utilizarea bazei de date a firmei;
  • Funcționarea și utilizarea unei burse de transport electronice – acest lucru va facilita găsirea unor transportatori potriviți pentru marfa deținută;
  • Stăpânirea unor limbi de circulație internațională sau a unei limbi din zona în care vor avea loc cele mai multe transporturi. O bună comunicare va simplifica întreg procesul de stabilire a detaliilor transportului.

Un expeditor internațional trebuie să stăpânească noțiunile de bază 

A fi un expeditor internațional nu este un lucru ușor. Această meserie presupune multă muncă, necesitatea de a cunoaște multe informații și de a avea anumite abilități de comunicare. Pentru a ușura munca pe care trebuie să o depuneți, vă puteți folosi de o bursă de transport electronică. 

O bursă de transport nu o să vă ajuta doar pe planul găsirii unor transportatori potrivite, ci și să acumulați mai multe cunoștințe și să deveniți mai buni în ceea ce faceți. Casele de expediții pot fi și ele o unealtă utilă. Prin ele se pot găsi practic transportatorii ideali pentru orice marfă, indiferent de tipul ei. 

Astfel, o bursă de transport precum TIMOCOM îl poate ajuta foarte mult pe expeditor, că el să devină un profesionist. Orice expeditor internațional este liber și poate alege să colaboreze cu o casă de expediții mare, una mică, cu clientul direct sau cu transportatorul. 

TIMOCOM facilitează întreg procesul logistic

După cum am menționat, colaborarea cu o bursă de transporturi este o alegere utilă atât pentru un transportator, o casă de expediții cât și pentru expeditori. O astfel de colaborare vă va scuti de timpul pierdut atât în căutarea transportatorului potrivit, cât și în căutarea mărfii. Vă va scuti de bătăile de cap legate de logistică, plăți și alte procese. Multe dintre aceste procese vor fi soluționate folosind bursa de transport TIMOCOM.

Puneți în balanță avantajele și dezavantajele meseriei de expeditor internațional în domeniul transportului rutier de marfă. Totuși, un lucru este cert, cu cât știe mai multe informații din domeniu, cu atât va fi un profesionist mai apreciat de toți cei din industrie și va avea șanse să devină un expert.

Deveniți insider în domeniu

Abonați-vă aici și veți primi în mod regulat articole interesante, care vă vor face mai ușoară activitatea de zi cu zi și vă vor extinde orizontul în afaceri.


Abonare Newsletter

sus pe pagină