Știri 27.06.2023
3

Expansiunea companiilor de logistică a susținut cererea de spații de depozitare

Un om organizează coletele în depozit.


Expansiunea companiilor de logistică a susținut cererea de spații de depozitare în România, cerere care a însumat peste 330.000 m2 în primul trimestru din 2023, în creștere cu 10% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit agenției imobiliare Cushman & Wakefield Echinox. Operatorii de logistică au reprezentat aproximativ 50% din cererea din T1 2023 în România, o activitate semnificativă venind și din partea companiilor de producție și FMCG.

România și Ungaria sunt singurele țări din Europa Centrală și de Est în care absorbția a avut o evoluție pozitivă în T1. Scăderi cuprinse între 20% și 50% au fost înregistrate în Polonia, Cehia și Slovacia.

Ocuparea netă (excluzând reînnoirile) s-a ridicat la aproximativ 200.000 m2, peste 50% din aceasta fiind legată de proiecte care urmează să fie livrate în 2024.

"Cererea de spații industriale și logistice a rămas relativ puternică la începutul anului, chiar și într-un context caracterizat de inflație și rate ridicate ale dobânzilor, decelerarea cererii de consum și de incertitudine economică generală. Mai mult, România continuă să fie o piață relevantă în regiune, atrăgând companii care își propun să-și consolideze sau să-și extindă prezența în Europa Centrală-Est, oferind unele dintre cele mai competitive condiții în ceea ce privește costurile (inclusiv costurile de ocupare) și calitatea spațiilor construite de dezvoltatori." - a declarat Andrei Brînzea, Partner Land & Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Cererea s-a concentrat în principal în jurul marilor hub-uri logistice din țară, respectiv București (32% din volumul total) și Timișoara (25%), în timp ce chiriașii s-au arătat interesați și de Pitești sau Slatina.

În ceea ce privește aprovizionarea, s-a observat o încetinire a investițiilor în T1, în condițiile în care dezvoltatorii au adoptat o abordare mai precaută din cauza incertitudinilor economice și, de asemenea, datorită faptului că în prezent sunt dezvoltate mai puține proiecte speculative. În ceea ce privește livrările noi, aproximativ 100.000 m2 de spații noi au fost finalizați în T1, sub media T1 din ultimii doi ani, care a fost de aproximativ 180.000 m2. Stocul industrial și logistic a ajuns la 6,66 milioane de m2, cu rate de neocupare de 5,1% în București și 6,6% la nivel regional.

Piața depozitelor din România rămâne în continuare semnificativ în urma Cehiei (11 milioane de m2), Polonia fiind lider incontestabil în regiune, cu un stoc de aproape 29 milioane m2.

WDP, VGP și Globalworth – Global Vision au fost cei mai activi dezvoltatori la începutul acestui an, pe măsură ce și-au extins portofoliile cu noi proiecte în București, Brașov și Târgu Mureș.

Dezvoltatorii plănuiesc să finalizeze noi proiecte cu o suprafață totală închiriabilă de 400.000 m2 în toată țara până la sfârșitul anului 2023. Peste jumătate din noile proiecte vor fi în București și în apropierea capitalei, în timp ce Brașov, Timișoara, Slatina, Arad și Sibiu vor beneficia și de noi spații în perioada următoare.


Alăturați-vă acum de TIMOCOM Marketplace!

Deveniți insider în domeniu

Abonați-vă aici și veți primi în mod regulat articole interesante, care vă vor face mai ușoară activitatea de zi cu zi și vă vor extinde orizontul în afaceri.


Abonare Newsletter

sus pe pagină