Piața de transport 04.07.2023
3

Women power în logistică: sectorul logistic are nevoie de talente feminine

O doamnă stă cu mâinile încrucișate în fața unui camion galben.


Logistica este și astăzi un domeniu dominat de bărbați. Este responsabilitatea sectorului să atragă și să sprijine mai multe femei profesioniste și manageri. Dar de ce aleg atât de puține femei un job în logistică? Ce oportunități oferă diversitatea în acest sector?

Singură printre bărbați?

În ciuda progresului din logistică și transporturi, subreprezentarea femeilor în domeniu rămâne o problemă. Datorită lipsei modelelor feminine și unei imagini nefavorabile, puține femei aleg să lucreze în domeniul logisticii, întrucât logistica joacă un rol important atât în economie, cât și în societate.

Conform datelor furnizate de Bundesvereinigung Logistik (BVL), procentul femeilor angajate în logistică a fost doar de 20,7% în anul 2017. Cea mai mare parte dintre acestea lucrează în posturi clasice de birou, în achiziții sau resurse umane. Posturile tradițional deținute de bărbați, cum ar fi conducătorii auto profesioniști sau specialiștii în logistică, sunt în continuare ocupate aproape exclusiv de bărbați.

S-a dovedit că un raport echilibrat între bărbați și femei are un efect pozitiv asupra atmosferei de lucru. Diversitatea ajută la o creștere semnificativă a motivației și satisfacției angajaților și, astfel, contribuie la succesul companiei.

Creșterea atractivității

Imaginea tristă a logisticii, asociată cu vehicule de transport și depozite uriașe, face ca acest domeniu să nu fie foarte atractiv pentru majoritatea oamenilor. Mulți nu cunosc suficient despre al treilea sector economic din Germania și nu sunt conștienți de rolul central pe care îl deține acesta. Lipsa unor modele feminine de succes îngreunează femeilor să se identifice cu acest domeniu.

Cu toate acestea, în sectorul logistic există un deficit de noi profesioniști, iar astfel sunt numeroase posturi vacante care ar putea fi ocupate și de femei cu o calificare corespunzătoare.

Situația curentă ne arată că este necesar să fie regândită perspectiva femeilor și bărbaților asupra logisticii. Numeroase firme de logistică oferă posturi atractive și și-au adaptat cultura corporativă la noile condiții de lucru. Astfel, timpul de lucru flexibil sau opțiunea de lucru de acasă (home office) fac parte și în sectorul logistic, ajutând astfel angajații să îmbunătățească compatibilitatea dintre muncă, familie și viața privată.

Oportunități egale pentru toți

Digitalizarea aduce schimbări majore și creează pentru femeile din logistică, pe lângă provocări, și noi oportunități. Transformarea digitală oferă condiții de lucru care pot fi implementate cu succes fără prea multă dificultate. În plus, digitalizarea asigură și structuri de lucru interconectate, care necesită din ce în ce mai multe competențe sociale și de comunicare, aspecte mai frecvent întâlnite la femei decât la bărbați. În general, femeile calificate au un potențial enorm de a reduce deficitul de specialiști din logistică.

Femeile tinere sunt înalt calificate și pot demonstra performanțe ridicate. Prin perspectivele lor diferite, pot contribui la crearea unei noi culturi și medii de lucru în firmele de logistică. Echilibrul între femei și bărbați, în special la nivelul managementului, s-a dovedit a avea un efect pozitiv și profitabil pentru toți cei implicați.

Sunteți nou în domeniul logisticii și căutați parteneri de afaceri potriviți? TIMOCOM Marketplace vă poate ajuta!

Sună interesant? Atunci nu ratați ocazia! Testați acum TIMOCOM Marketplace fără obligații și beneficiați în fiecare zi de până la un milion de oferte de mărfuri și capacități de transport.

Deveniți insider în domeniu

Abonați-vă aici și veți primi în mod regulat articole interesante, care vă vor face mai ușoară activitatea de zi cu zi și vă vor extinde orizontul în afaceri.


Abonare Newsletter

sus pe pagină