Știri 04.04.2023
4

Investiții logistice în România - 2023

Doi oameni lucrează în depozit.


Piața de logistică din România se pregătește să atragă mai multe investiții în 2023. România se transformă într-un hub pentru logistică, iar investiția suplimentară în infrastructură va crește stocul industrial al țării în viitor. Aceasta este concluzia prezentatorilor panelului de logistică al forum-ului ”SEE Property” 2022, desfășurat la București.

Olga Melihov, Country Head România la MLP Group, care a prezidat panelul și a prezentat actualizări privind piața locală industrială și logistică. Conform estimărilor, România mai are loc de dezvoltare în încercarea de a recupera decalajul față de alte piețe regionale.

Infrastructura eliberează forța de muncă”- a explicat Andrei Jerca (Managing Director, Element Industrial). „Oferim infrastructură chiriașilor noștri pentru a beneficia de facilitățile în apropierea locurilor de muncă sau a piețelor”-a spus Jerca. Anul acesta, Element Industrial finalizează 50.000 m2 de spații industriale în București și are în faza de autorizare sau construcție 100.000 m2 în București și alte trei orașe.

Gijs Klomp MRICS, Business Development Manager la WDP, a subliniat că prețurile pentru construcții devin din ce în ce mai previzibile. De asemenea, el a adăugat că România începe să atragă hub-uri regionale, care acoperă nu doar piața locală, ci și Bulgaria și Serbia. În plus, producția va deveni și mai importantă. „Spațiul de depozitare în Polonia este mai ieftin decât în ​​România, dar costurile forței de muncă sunt mai mari”, a subliniat Klomp.

Andreas Kozma, fondator și CEO la iREMS International AG a explicat, că „în logistică există un raport mai mic de chiriaș pe proprietate. Dar există o creștere a numărului de unități de depozitare, ceea ce poate duce la crearea a mai multor structuri de tipul SPV care să dețină proiectele". Kozma a mai adăugat că în mediul actual, marcat de costuri mai mari ale energiei, companiile trebuie să aibă un control strict asupra cheltuielilor.

Silviu Stratulat, Managing Partner la Stratulat Albulescu a explicat că facilitățile de producție sunt mutate in țări mai orientate spre SUA, precum România și Polonia. „Fondurile de investiții și-au îndreptat interesul către sectorul logistic, din birouri și retail – vor să cumpere proiecte de logistică de clasa A în România, de exemplu”, spune Stratulat.

Investiții anunțate în acest an

Gebrüder Weiss România investește 3,4 milioane de euro în extinderea hub-ului său logistic din Sibiu.

Branșa românească a furnizorului austriac de servicii de transport și logistică Gebrüder Weiss a declarat, că a finalizat extinderea hub-ului său logistic din orașul Sibiu cu 2.250 m2, în urma unei investiții de 3,4 milioane de euro.

Investiția a țintat și achiziționarea echipamentelor necesare, iar centrul logistic nou extins măsoară acum 6.500 m2”, a spus Gebrüder Weiss într-un comunicat de presă.

Hub-ul din Sibiu a fost înființat în 2010, în urma unei investiții de 1,2 milioane de euro, cu 2.000 m2 alocați operațiunilor de cross-docking. În 2017, spațiul de depozitare a fost extins cu 2.500 m2, după o investiție de 3,2 milioane de euro. Datorită locației sale în centrul României, centrul logistic este un hub strategic atât pentru distribuția internă, cât și pentru transportul mărfurilor către Europa de Vest. Numai în 2021, centrul de la Sibiu a gestionat aproximativ 145.000 de livrări, cântărind până la un total de 135.000 de tone de mărfuri.

Gebrüder Weiss este prezent în România din 1994 și deține o infrastructură națională de hub-uri logistice care se întinde pe opt orașe. Potrivit celor mai recente date ale Ministerului de Finanțe, în 2021, Gebrüder Weiss România a înregistrat un profit net de 19,1 milioane de lei (4,2 milioane de dolari/3,9 milioane de euro) la o cifră de afaceri de 473,1 milioane de lei.

DPD România va investi 3 milioane de euro într-un nou centru logistic

Furnizorul de servicii de livrare DPD România a declarat că intenționează să investească 3 milioane de euro în acest an pentru deschiderea unui nou centru logistic în orașul Pantelimon, extinderea rețelei sale de puncte de preluare și a gamei de servicii în țară. În 2021, DPD România a înregistrat o cifră de afaceri de 71,3 milioane de euro, în creștere cu 8% față de anul precedent. Până la sfârșitul acestui an, DPD România își propune să extindă rețeaua sa de puncte fixe de preluare la nivel național la 700 de unități.


Alăturați-vă acum de TIMOCOM Marketplace!


Deveniți insider în domeniu

Abonați-vă aici și veți primi în mod regulat articole interesante, care vă vor face mai ușoară activitatea de zi cu zi și vă vor extinde orizontul în afaceri.


Abonare Newsletter

sus pe pagină