Cunoștințe logistice 18.04.2023
4

Logistica outbound – Acești factori au un rol în optimizare

Un camion merge pe drum în pădure.


La fel ca în multe alte domenii și în logistică sunt utilizați diverse termeni și abrevieri. ERP, ETA, consolidare și încărcături parțiale sunt câțiva dintre aceștia. În special pentru cei care sunt noi în domeniu, va fi necesară o perioadă de timp pentru a-i învăța. Chiar și cei cu experiență se întâlnesc deseori cu termeni noi. 

Acest articol va încerca să aducă puțină lumină în întuneric și este dedicat termenului de logistica outbound. Ce înseamnă de fapt? Ce semnificație are acest domeniu al logisticii pentru mine și firma mea? Dacă doriți răspunsuri la aceste și la alte întrebări, citiți mai departe! 

Pentru dumneavoastră, acesta este ceva obișnuit și cunoașteți logistica la fel de bine ca propriul buzunar? Atunci de ce nu sunteți deja la TIMOCOM? 

Ce este logistica outbound?

Logistica outbound este un domeniu parțial al logisticii care se ocupă cu transportul, depozitarea și distribuția mărfurilor către clienți. Acesta cuprinde tot ceea ce este necesar pentru a transporta mărfurile dintr-un loc în altul în mod sigur, eficient și punctual. Cuprinde planificarea și coordonarea fluxului de mărfuri, gestionarea stocurilor, selectarea mijloacelor de transport adecvate și comunicarea cu alți furnizori pentru a asigura un proces logistic neîntrerupt. 

Care este diferența dintre logistica outbound și inbound? 

Cu ce se ocupă exact logistica outbound va fi ușor de înțeles prin comparație cu logistica inbound. Cunoscută ca și logistica inbound, în cazul Inbound logistics acesta de referă la livrarea mărfurilor către firme. Acestea pot fi, de exemplu, materii prime, care sunt livrate la unitățile de producție sau produse finite, care sunt transportate în cadrul unei linii de asamblare. 

În cazul logisticii outbound, denumită și Outbound logistics, este vorba despre transportul produselor de la firme la clienți, respectiv consumatorii finali. 

Posibilități de optimizare în logistica outbound 

În timp ce în domeniul logisticii inbound pot fi implementate numeroase posibilități de optimizare, situația logisticii outbound este ceva mai complicată. 

Deoarece în acest caz sunt transportate produse finite, iar rețeaua de transport constă din mai mulți comercianți, producători și transportatori, ceea ce face ca activitatea să fie mult mai complexă. Logistica outbound poate fi imprevizibilă din cauza variațiilor pieței, ceea ce face planificarea mai dificilă. 

Însă aceste provocări nu trebuie să vă sperie – o organizare bună a logisticii outbound vă poate aduce mai multe avantaje. În cazul acesta, managementul transporturilor are rol deosebit – prin asigurarea transparenței pentru numeroși participanți. Deoarece canalele de comunicare dificile și învechite pot genera costuri semnificative. 

Un alt factor care joacă un rol important în optimizare este timpul. Ca urmare a introducerii digitalizării și creșterii comerțului electronic, se așteaptă ca livrările să fie din ce în ce mai rapide – ceea ce crește presiunea asupra logisticii. Eficiența este deosebit de importantă în acest punct. Aceasta înseamnă planificarea optimă a traseelor, optimizarea gradului de exploatare și utilizarea cât mai bună a resurselor. 

5 Beneficii ale optimizării logisticii outbound:

  • Reducerea costurilor
  • Creșterea eficienței 
  • Optimizarea resurselor
  • Îmbunătățirea rețelelor
  • Creșterea satisfacției clienților 

Cum vă poate ajuta TIMOCOM să vă optimizați logistica outbound?

După clarificarea factorilor care au un rol în optimizarea logisticii outbound, rămâne întrebarea „cum”. Cum îmi pot îmbunătăți comunicarea? Cum îmi pot planifica rutele în mod optim? Cum îmi pot optimiza capacitățile? La aceste întrebări există multiple răspunsuri și pot fi utilizate numeroase metode, instrumente și dispozitive.

TIMOCOM oferă, de asemenea, diverse produse și aplicații care vă pot ajuta să optimizați procesele și să reduceți cheltuielile. Printre acestea se numără aplicația Calcularea rutelor & Costurilor, care vă ajută nu numai să calculați și să controlați costurile, ci și creșteți loialitatea clienților. Această aplicație vă oferă o modalitate transparentă de comunicare – astfel încât puteți informa clienții despre costurile specifice, consumul de combustibil sau taxele rutiere. În plus, face posibilă o planificare detaliată a traseelor, astfel încât vehiculele să fie utilizate în mod optim.

O altă aplicație de la TIMOCOM, care poate fi utilă pentru optimizarea logisticii outbound, este Urmărirea expedierii în timp real. Cu ajutorul acestei aplicații vă păstrați controlul asupra mărfurilor expediate în timp real. Aceasta creează o transparență mai bună și îmbunătățește comunicarea pentru beneficiari, transportatori și casele de expediții. 

Optimizați procesele de transport 

În special în domenii precum logistica outbound, în care participă numeroși parteneri la un proces complex, factorii precum comunicarea și eficiența joacă un rol decisiv. Detaliile pot fi importante, astfel că planificarea atentă și păstrarea controlului asupra integrității proceselor sunt esențiale. TIMOCOM vă poate susține în acesta!

Nu sunteți încă convins? Încercați acum bursa de transport și aflați mai multe despre TIMOCOM!


Deveniți insider în domeniu

Abonați-vă aici și veți primi în mod regulat articole interesante, care vă vor face mai ușoară activitatea de zi cu zi și vă vor extinde orizontul în afaceri.


Abonare Newsletter

sus pe pagină