TIMOCOM 05.06.2024
4

Sănătatea șoferilor de camioane - Riscuri și prevenții

Riscurile pentru sănătate ai șoferilor de camioane (1)

 

Șoferii de camioane sunt bolnavi mai mult timp decât lucrătorii din alte industrii. Statisticile raportează că șoferii de camion sunt bolnavi aproape de două ori mai mult față de alte categorii profesionale. Analiștii indică motivele pentru acest lucru și calculează pierderile rezultate pentru economie.

Șoferii de camioane din Germania sunt cu 10 zile mai bolnavi decât alte categorii profesionale, potrivit unui raport de sănătate. În 2020, ei au fost în concediu medical patru săptămâni, comparat cu cele 18 zile pentru toate grupurile profesionale din țară. Numărul mediu de zile de concediu medical în rândul șoferilor de camion din grupa de vârstă 55-69 de ani a ajuns la 38 de zile. Acest lucru este cu 46% mai lung decât durata medie anuală a concediului medical la nivel național, pe care raportul o compară cu absența a 24.000 de șoferi. Pierderea sectorului logistic din cauza concediului medical mai lung pentru lucrătorii șoferilor de camion este estimată la 800-900 de milioane de euro pe an.

Potrivit unui studiu din 2018 al Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) 7 din 10 șoferi de camion de cursă lungă erau obezi, 17% erau îngrășați enorm, 14% aveau diabet și 22% luau medicamente pentru colesterol ridicat. Mai mult de jumătate dintre șoferi aveau două sau mai multe afecțiuni cronice de sănătate, inclusiv hipertensiune arterială, colesterol ridicat și pierderi de somn. Acest lucru ilustrează povara grea pentru sănătate a profesiei de șofer de camion.

Stresul, cauza principală a îmbolnăvirilor

Potrivit raportului, stresul se află la baza cauzelor bolii. Consecințele fizice sunt extrem de variate. O analiză a concediilor medicale pentru transportatori arată că predomină tulburările musculo-scheletice (29,6%, comparativ cu o medie de 22,1% pentru toate industriile) și bolile cardiovasculare (8,6%). La acestea se adaugă riscul sporit de accidentare (14,4%, comparativ cu o medie de 11,5% pentru toate ocupațiile) atunci când transportul este efectuat în trafic intens sau în timpul încărcăturilor.

Potrivit șoferilor chestionați de platforma Jobmatch.me, printre cei mai stresanți factori se numără situațiile tensionate din trafic. 54% dintre șoferii de camioane au indicat că cel mai mare stres e cauzat de ceilalți pe drum și de lipsa acută a locurilor de parcare. Zgomotul și izolarea socială, munca în schimburi și presiunea timpului, gazele de eșapament, monotonia și lipsa de activitate fizică, precum și echilibrul dintre viața profesională și cea privată se numără, de asemenea, printre cele mai grave probleme de stres și de sănătate pentru șoferi.

Alte riscuri și soluții

Unul dintre cele mai semnificative riscuri pentru sănătatea șoferilor de camion pe distanțe lungi este natura sedentară a muncii lor. Petrecerea orelor lungi stând la volan poate duce la creșterea în greutate, atrofierea mușchilor și un risc crescut de boli cardiovasculare.

Șoferii de camion ar trebui să includă activitatea fizică în rutina zilnică pentru a contracara aceste riscuri. Exercițiile simple, cum ar fi întinderea, mersul pe jos sau joggingul în timpul pauzelor de odihnă, sau utilizarea benzilor de rezistență pot ajuta la menținerea forței musculare, îmbunătățirea circulației și promovarea condiției fizice generale. 

Accesul la opțiuni alimentare sănătoase poate fi limitat pentru șoferii de camioane pe distanțe lungi, mesele de la fast-food și din magazinele de proximitate fiind adesea cele mai ușor de ales. Cu toate acestea, menținerea unei diete echilibrate este crucială pentru sănătate, evitând cantitățile excesive de sare, zahăr și alimente procesate.

Privarea de somn poate avea consecințe grave, inclusiv oboseală, concentrare redusă și un risc crescut de accidente. Șoferii de camion ar trebui să stabilească o rutină de somn consistentă pentru a prioritiza somnul odihnitor și pentru a crea un mediu favorabil somnului în camioanele lor (utilizarea perdelelor de întuneric, dopurilor de urechi).

Controale medicale regulate și îngrijire preventivă

Prioritizarea îngrijirii preventive este crucială pentru detectarea și gestionarea timpurie a potențialelor probleme de sănătate. Programarea unor controale regulate cu profesioniști din domeniul sănătății, inclusiv examene fizice anuale, examene oftalmologice și depistări pentru afecțiuni- precum diabetul și hipertensiunea arterială- poate ajuta la identificarea și abordarea în timp util a problemelor de sănătate.

Schimbare necesară

În cea mai mare parte a timpului, șoferii de camion stau la volan, ceea ce poate fi în detrimentul sănătății fizice și mentale a șoferilor de camion de cursă lungă. Conducerea camioanelor pe distanțe lungi nu este doar o slujbă, ci un stil de viață care necesită adaptabilitate și tărie mentală. Meseria se bazează exclusiv pe un echilibru sănătos între viața profesională și cea privată. Sănătatea fizică și psihică a șoferilor de camion este în detrimentul siguranței tuturor și ar trebui să fie o prioritate în industria de aprovizionare și logistică.

Alăturați-vă acum de TIMOCOM Marketplace!

 

Deveniți insider în domeniu

Abonați-vă aici și veți primi în mod regulat articole interesante, care vă vor face mai ușoară activitatea de zi cu zi și vă vor extinde orizontul în afaceri.


Abonare Newsletter

sus pe pagină