Cunoștințe logistice 08.02.2023
6

Transport internațional marfă - tipuri

Mașini și camioane pe autostradă.


Domeniul transportului internațional de marfă este unul foarte vast și în continuă extindere. Acesta cuprinde foarte multe informații, diverse tipuri de transporturi, numeroase case de expediții, o multitudine de transportatori și expeditori. Este bine, că cei care se ocupă cu transport internațional marfă să dețină cât mai multe informații despre legislație, logistică și infrastructură. Utilizarea unei burse de transport este un lucru benefic pentru orice expeditor care dorește să se dezvolte pe nișa de transporturi internaționale. În cele ce urmează vom vorbi despre tipurile de camioane utilizate, tipurile de transport internațional de marfă, exemple de marfă transportată și alte informații valoroase. 

Tipuri de transporturi internaționale de mărfuri

Transporturile internaționale de marfă se pot efectua prin diverse metode. În funcție de tipul de marfă, cantitate și termenul de livrare, fiecare expeditor va alege ce tip de transport se potrivește cel mai bine. În cele ce urmează veți afla mai multe detalii despre fiecare tip de transport internațional de marfă.

  1. Transportul naval / maritim – după cum îi spune și numele, este efectuat pe apă. Ca și avantaj, este preferat pentru capacitatea de a transporta o încărcătură mare de marfă, comparativ cu camioanele. Totuși, prezintă și o serie de dezavantaje precum: circulația doar pe anumite rute, anotimpuri în care nu se efectuează transporturi deloc, viteza mică de deplasare și necesitatea ca marfa să reziste la un mediu umed și la diverse temperaturi.
  2. Transportul aerian – se realizează cu ajutorul avioanelor. Cantitățile de marfă transportate nu sunt foarte mari, dar se pot transporta tipuri speciale de marfă într-un timp foarte scurt.
  3. Transportul feroviar – se realizează cu ajutorul trenurilor marfare. Se pot transporta cantități mari de marfă, pe distanțe lungi. În general, în cadrul transportului feroviar se transportă materie primă.
  4. Transportul rutier – este cel mai dezvoltat și cel mai important tip de transport. Fiind unul foarte dezvoltat datorită existenței camioanelor speciale face posibil transportul unor mărfuri speciale, mărfuri de risc sau a materiei prime. 

Transportul rutier și bursa de transport 

După cum am menționat anterior, transportul rutier este cel mai dezvoltat tip de transport. Chiar dacă în cadrul acestui tip de transport nu se pot transporta cantități mari de mărfuri precum în cadrul transportului naval, în cazul celui rutier transporturile se efectuează mult mai rapid și mai eficient.

Pentru a optimiza întregul circuit de transport rutier, au luat naștere bursele de transport. O bursă de transport va avea rolul de a asigura platforma unde se poate întâlni un transportator cu o casă de expediții sau cu un expeditor. Cu ajutorul unei burse de nivel internațional se va găsi mereu o soluție și o echipă pentru a transporta marfa din punctul A în punctul B, indiferent de condițiile necesare acelui transport de marfă. 

În cadrul burselor de transport precum TIMOCOM sunt postate anunțuri cu detalii despre tipul de marfă care trebuie transportată, când și unde trebuie să ajungă. În acest fel, se va găsi și un transportator eligibil cu toate criteriile impuse de către client. Un aspect extrem de important este tipul de marfă care trebuie transportată. Fiecare tip de marfă are anumite caracteristici: un timp de respectat, dar și măsuri speciale care trebuie luate în considerație pentru a evita alterarea mărfii.

Tipuri de marfă transportată

În cadrul bursei de transport se vor găsi mereu toate informațiile necesare, pentru că transportul să aibă loc fără probleme. Unele tipuri de mărfuri necesită un anumit nivel de umiditate, temperatură sau tip de camion. Categoriile de mărfuri care se transportă și criteriile acestora sunt:

  • Marfa generală – este cel mai întâlnit tip de marfă și face referire la mărfurile care nu necesită condiții speciale de transport, precum: produsele industriale, cauciucurile, sticlăria, mobilierul, hârtia, rolele textile, țevile, utilajele sau mașinile, și altele.

Fiind un tip de marfă care nu necesită anumite condiții de transport, singurele criterii menționate de către expeditor vor fi modul de ambalare și greutatea.

  • Marfa frigorifică sau cu temperatură controlată – este transportată cu ajutorul camioanelor frigorifice, la temperatură și umiditate controlată. Aceste criterii sunt extrem de importante pentru a păstra calitatea mărfurilor de-a lungul transportului. În general, acest tip de marfă este reprezentată de: alimente, flori, plante, medicamente, alte substanțe termosensibile.

Fiind un tip de marfă special, transportatorul va primi mereu toate informațiile necesare pentru transportul în condiții optime a mărfurilor. Câteva criterii de acest fel pot fi modul de ambalare, temperatura optimă, nivelul de umiditate optim și greutatea.

  • Marfa ADR – face referire la marfa periculoasă pentru om și mediul înconjurător. La fel ca la celelalte tipuri de marfă, se vor respecta cu rigurozitate anumite criterii pentru a nu pune în pericol populația și mediul înconjurător. Acest tip de marfă este împărțită pe diverse categorii, în funcție de tipul substanței. Spre exemplu: Clasa 1 – substanțe și obiecte explozive / Clasa 2 – gaze / Clasa 3 – lichide inflamabile.

Există în total un număr de 13 clase, iar expeditorul va trebui să specifice întotdeauna greutatea mărfii, clasa și subclasa dacă este cazul și alte aspecte legate de mediul de transport.

  • Marfa Agabaritică – sau marfa cu gabarit depășit este cea care depășește anumite dimensiuni standard și este foarte voluminoasă.

Împachetarea mărfurilor pentru transportat

Atunci când se împachetează marfa care urmează a fi transportată, se respectă anumite standarde internaționale de împachetare. Marfa poate fi transportată paletată, adică pusă pe paleți pentru a fi ușor manipulată sau, în funcție de specificul mărfii, nepaletată – împachetată sub diverse forme. Marfa paletată poate fi pusă pe paleți de dimensiuni diferite. Câteva tipuri de paleți folosiți în transporturile rutiere de marfă sunt:

  • Europaleți – cu dimensiunea de 120 x 80 cm
  • Paleți industriali – cu dimensiunea de 1 x 1,2 m
  • Bloc de paleți (imperiali) – cu dimensiunea de 1.2 x1.2 m 
  • Paleți atipici – care au aceeași formă, dar dimensiuni diferite.

Marfa nepaletată poate fi vrac, în cutii de diverse dimensiuni sau colete. Coletele pot fi și ele de mai multe feluri: din lemn sau carton, fără să se țină cont de o anumită dimensiune standard.

Toate aceste aspecte sunt extrem de importante, atunci când vine vorba de păstrarea integrității a mărfurilor. Marfa trebuie mereu împachetată corespunzător și transportată în condiții optime. Este bine, că atunci când folosiți bursa de transport TIMOCOM, pentru a publica o marfă de transportat, să se menționeze modul de ambalare și tipul mărfii.

Deveniți insider în domeniu

Abonați-vă aici și veți primi în mod regulat articole interesante, care vă vor face mai ușoară activitatea de zi cu zi și vă vor extinde orizontul în afaceri.


Abonare Newsletter

sus pe pagină