TIMOCOM 21.11.2024
4

Ungaria sprijină aderarea României la spațiul Schengen

TMCO RO 18

Ungaria sprijină aderarea României la spațiul Schengen

Aderarea cât mai curând posibil al României la spațiul Schengen este un interes național pentru Ungaria, inclusiv din cauza relațiilor economice, și vor face tot posibilil ca aceasta să se realizeze în timpul președinției ungare a Consiliului UE, a spus Péter Szijjártó.

Ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei a făcut aceste declarații după ce a purtat discuții cu ministrul transporturilor și infrastructurii din România, Sorin Grindeanu la București.

Aderarea este importantă și pentru Ungaria

Printre altele, ministrul ungar de externe susține aderarea României la spațiul Schengen, deoarece aceasta ar însemna eliminarea controalelor la frontieră pe drumurile publice între Ungaria și România. Ca urmare, cozile lungi de la punctele de trecere a frontierei ar dispărea, iar pe de altă parte, zece legături rutiere, disponibile în prezent doar sâmbăta, ar fi imediat disponibile pentru trafic. Szijjártó a subliniat că actualele 12 puncte de trecere a frontierei ar fi imediat înlocuite cu 22, iar susținerea relațiilor între comunitățile maghiare de pe ambele părți ale frontierei ar fi mult mai simplă și mai ușoară.

România este una dintre cele mai importante piețe de export ale Ungariei, astfel încât companiile maghiare care fac comerț cu parteneri români potlucra mult mai ușor și chiar mai eficient. Așadar, Ungaria are doar de câștigat cu aderarea României la spațiul Schengen.

Aderarea este de dorit cât mai curând posibil

Ministrul ungar de externe a promis că, având în vedere cele de mai sus, vor fi depuse toate eforturile pentru ca România să poată adera la spațiul Schengen în timpul președinției ungare a UE.

Szijjártó speră că nici țările vest-europene nu vor fi ipocrite și că toți cei care au vorbit până acum despre sprijin vor susține acest lucru. De asemenea, el speră că cei care data trecută au blocataderareaii României la spațiul Schengen, de data aceasta nu vor împiedica crearea unei poziții europene comune.

Ungaria a sprijinit și anterior aderarea României la spațiul Schengen

Péter Szijjártó a purtat discuții cu ministrul român al transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, în septembrie 2023. În cadrul întâlnirii, s-a ajuns la un acord privind înființarea a două noi puncte de trecere a frontierei. Unul va fi stabilit între Kübekháza și Beba Veche, și va gata de utilizare în termen de doi ani. Celălalt implică reconstrucția podului Mureș între Magyarcsanád și Cenad, care a fost aruncat în aer în 1940. Astfel, numărul punctelor de trecere dintre cele două țări va crește de la 12 la 14.

În plus, două noduri de autostradă sunt în prezent în construcție: unul va fi deschis în 2025 iar celălalt în 2030. Astfel, numărul total de puncte de trecere va ajunge la 16.

Ministrul a subliniat că este interesul național al Ungariei ca România să adere la spațiul Schengen cât mai curând posibil. Cele două țări sunt legate între ele de milioane de fire, la propriu și la figurat, iar cu cât vom avea mai multe puncte de legătură fizică, cu atât cooperarea noastră va fi mai bună, mai eficientă și mai de succes.

„O zonă de frontieră se poate dezvolta bine numai dacă granița nu separă, ci leagă cele două părți ale frontierei. Acesta este motivul pentru care am luat decizia strategică, împreună cu guvernul României, de a crește numărul de puncte de trecere a frontierei”, a spust Szijjártó.

Mai mulți factori fac dificilă aderarea țării noastre la spațiul Schengen

Deși aderarea a fost realizată în ceea ce privește punctele de trecere a frontierelor aeriene și maritime, aceasta este necesară cât mai curând posibil și pentru frontierele terestre. Cu toate acestea, atunci când țările UE au votat la Bruxelles în 2022 cu privire la aderarea Croației, României și Bulgariei la spațiul Schengen, Croația a fost admisă, însă România și Bulgaria au fost respinse, în ciuda faptului că ambele țări au făcut multe pentru a reduce migrația ilegală. Aderarea României a fost respinsă de de către Austria și Olanda.

Spațiul Schengen cu liberă circulație fără frontiere interne acoperă majoritatea celor 27 de state membre ale UE.

Deveniți insider în domeniu

Abonați-vă aici și veți primi în mod regulat articole interesante, care vă vor face mai ușoară activitatea de zi cu zi și vă vor extinde orizontul în afaceri.


Abonare Newsletter

sus pe pagină