03.08.2016

Barometrul de transport: O mică creștere a ofertei de mărfuri in cel de al 2-lea trimestru.

Lunile primăverii au fost mai bogate in oferte de marfă decât începutul de an.

(1)

În cel de al 2-lea trimestru din 2016 barometrul de transport al TimoCom , în ciuda volatilității ridcate din unele luni a arătat o creștere a ofertei de marfă.  Astfel în măsurătorile TimoCom în lunile de primăvara, raportul marfă transport a fost de 52:48.  Bineînțeles unele luni au fost influențate de volatilitatea crescută.

După începutul de an slab o data cu creșterea temperaturilor la sfârșitul semestrului întâi au inceput să se trezească la viață și operatorii de transport.  Este interesant de știut dacă piața poate menține această creștere și în următorul trimestru.

Un rollercoaster în transportul de marfă din această primăvară

Cifrele actuale vorbesc de la sine: Impulsul previzionat aproape că a egalizat oferta de marfă și de transport. Raportul ofertelor de marfă de 49% din aprilie a fost cu 16 puncte procentuale mai mult decât in martie. Raportat la anii precednți luna aprilie a fost mai slabă:  în 2015 raportul a fost de 53% iar în 2014 acesta a fost de 54%.  Așa din păcate aprilie nu a putut sa ridice situația observata în martie  peste nivelul anilor preccedenți.

În schimb situația nu putea rămâne așa:  barometrul de transport cu realizări peste puteri a mai crescut în mai  cu 10 puncte procentuale.  Așa raportul ofertelor de marfă a ajuns la 59% , ceea ce este cel mai bun rezultat al trimestrului și al anului.  Răspunsul lui Marcel Frings reprezentantul șef al TimoCom la acest lucru este evident:  “ Creșterea este în mod clar atribuită faptului că au fost mai multe zile legate și săptămâni scurte de lucru în luna sărbătorilor. Transportatorii au avut mai puține zile la dispoziție pentru livrare.”

Creșterea durat doar puțin. În Iunie raportul ofertelor de marfă a scăzut din nou cu 11 puncte procentuale ajungând la 48%, adică cu un procent sub valoarea de la începutul semestrului doi. În comparație cu anii precedenți luna iunie a început mai rău: în 2015 raportul ofertelor de marfa a fost echilibrat adica 50% și în anul precedent 2014 a înregistrat o mică abatere spre ofertele de marfă adica a fost de 51%.

Cifrele concrete raportate arată că în total pe platforma de transport a TimoCom au fost postate  mai multe oferte decât în aceași perioadă din anii precedenți.

Previziuni pentru al 3-lea trimestru

În ciuda faptului că unele luni nu au fost echilibrate , in ansamblu in trimestrul al 2-lea raportul a fost de 52% oferte de marfă și 48% oferte de transport.  Per total al 2-lea trimestru a fost mai bogat în oferte de marfă decât la începutul anului.

Ce oferă a doua jumătate de an pentru piața transportatorilor? Previziunile pentru lunile următoare trebuie privite specific pe țări. Potrivit IFO în Germania mediul economic v-a crește datorită investițiilor crescute și a creșterii consumului și bine înteles va porni și motorul transporturilor.

Pe când situația economică din Germania este în continuare propice , în chimb în Italia , Portugalia, Spania, Austria și Franța s-a deteriorate din nou. Efectele Brexit-lui sunt greu de previzionat. Rezultatul votuli privind iesirea a fost neașteptat pentru toată lumea și efectul acestuia încă nu poate fi calculat “ a spus Frings.

Pornind de la aceasta TimoCom consider că iulie august și septembrie la fel ca și în anul precedent vor trece mai linistite și că de la toamnă raportul pe piață al ofertelor de marfă va depași din nou oferta de transport.

Mai multe informații despre TimoCom găsiți pe: www.timocom.ro

Descărcare comunicat de presă
sus pe pagină