02.02.2017

Barometrul de transport: Perioada de iarnă încă ne-a rezervat transporturi

TimoCom a arătat pentru prima dată mai multe oferte de marfă, decât capacități libere, în Q4/2016

(3)

Barometrul de transport TimoCom, în trimestrul 4., a arătat un raport de marfă-vehicule de 53:47. Acest rezultat este o senzație mică, deoarece TimoCom a înregistrat pentru prima dată în această perioadă, un surplus de marfă! Un lucru este clar: Piața europeană de transport pur și simplu s-a înghețat.

Al treilea trimestru s-a terminat cu un raport de marfă anual și trimestrial de 61 %. Aceasta spune mai multe lucruri:


Un astfel de volum mare de oferte de mărfuri nu s-a înregistrat în următoarele luni. Totuși, această perioadă a fost mai bogată în transporturi decât oricând. Toate cele trei luni a atins procentul de 50% - și a și menținut acest nivel în trimestrele anterioare de 2016.

 

Surplus de marfă în tot trimestrul 4.

Marcel Frings, purtătorul de cuvânt al TimoCom, a prognostizat raportul de barometru de transport în al treilea trimestru al anului 2016, o toamnă de aur. Cele mai recente cifre arată că presimțirile lui s-au dovedit a fi corecte. În luna octombrie 2016 s-a înregistrat un raport de 59%-41% de marfă-vehicule.

 

Întrebarea rămâne deschisă pentru luna noiembrie, dacă va arăta regresare, ca în anii precedenți sau nu. Această teamă s-a dovedit a fi adevărată la început, dar datorită puternicei perioadă de toamnă, raportul de marfă a putut să rămână în jurul procentului de 50% și în luna noiembrie 2016. Este destul de interesant faptul că: Aceasta înseamnă un procent de 12% mai mare decât în 2014 și 2015. Oare în acest an oamenii au fost mai activi și s-au gândit mai devreme la cumpărăturile de Crăciun? Poate. Și în luna decembrie s-a înregistrat o consumație puternică.

 

 

 

Cu toate că luna noiembrie 2016 a fost bogată în marfă, luna Crăciunului a mărit încă o dată cantitatea mărfurilor și a atins până la urmă cota de 51%. Frings scoate în evidență și explică motivele unui ultim trimestru din 2016 așa puternic: „Transporturile au avut loc fără condiții meteorologice nefavorabile, doarece sfârșitul de an nu a adus ninsori. Totodată procesele de lucru nu au fost afectate de zilele de sărbători, care au picat pe weekend.“

 

Perspective pozitive pentru anul 2017

În ansamblu, în ciuda unui început de an 2016 mai liniștit, continuarea a fost una bună: de la începutul primăverii ofertele de marfă au depășit capacitățile libere în fiecare sfârșit de trimestru. În raportul de final de an raportul de marfă-vehicule a fost de 48:52, prin urmare se află mai aproape de situația optimală, decât anul 2015 (46:54).

 

Ce ne rezervă anul nou din perspectiva transportului și logisticii? Frings este din nou optimist: „Potrivit prognozelor, anul 2017, va fi tot un an al dezvoltării. Cu toate acestea, există riscuri, cum ar fi viitoarele alegeri în Olanda, Franța și Germania, precum și modificările din politica generală. Râmâne de văzut, dacă acestea vor influența sau nu activitatea economică.“

 

Pentru mai multe informații despre bursa TimoCom și barometrul de transport, vizitați

Descărcare comunicat de presă
sus pe pagină