22.07.2020

Barometrul transporturilor: Corona cauzează regrese drastice

În lunile în care de obicei există mai multă marfă pentru transportat se constată o scădere în Europa – din iunie se poate constata din nou o tendință de redresare

Barometrul de transport TIMOCOM Efect masiv al coronavirusului
Ca urmare a pandemiei s-a constatat o scădere semnificativă în domeniul transporturilor din Europa chiar și în lunile aprilie și mai, în care în mod normal există mai multă marfă pentru transportat. „În total barometrul transporturilor a înregistrat în trimestrul al doilea al anului 2020 un regres al cantității de mărfuri transportate de 45 de procente față de același interval de timp al anului precedent”, spune Gunnar Gburek, Company Spokesman la TIMOCOM. La transportul intern din Germania cifrele au scăzut chiar și mai mult în trimestrul al doilea al acestui an.

În lunile în care de obicei există mai multă marfă pentru transportat se constată o scădere în Europa – din iunie se poate constata din nou o tendință de redresare

Șocului corona îi urmează o ușoară redresare

Și în ceea ce privește transporturile interne din Germania s-a înregistrat în acest trimestru un minus semnificativ, de 49 de procente față de anul precedent. În detaliu, ca urmare a coronavirusului pierderile în ceea ce privește cantitatea de marfă au fost de -67 procente față de anul precedent. În lunile următoare, mai (-53 de procente) și iunie (-23 de procente), evoluția pieței germane s-a redresat, tinzând spre nivelul anului precedent.

Acest lucru corespunde tendinței generale din Europa. Concret, în cele 44 de țări monitorizate de barometrul transporturilor s-au înregistrat cu 68 de procente mai multe transporturi de marfă decât în luna mai. În iunie 2020 diferența față de aceeași lună a anului trecut a fost de numai minus 17 procente. „Desigur că va trebui să ținem sub observație evoluția pandemiei. Însă cifrele înregistrate de noi pentru iunie ne dau motiv să sperăm că în logistică am trecut de ce a fost mai greu”, spune purtătorul de cuvânt de la TIMOCOM.

Logistica în lockdown

Relația strânsă dintre cifrele barometrului transporturilor, efectele coronavirusului și reacțiile de pe plan politic se reflectă în mod special și în evaluările individuale ale țărilor.

Ofertele de mărfuri pentru transportat din Germania spre Franța au scăzut în aprilie cu 84 de procente și în mai cu 67 de procente față de aceeași perioadă a anului precedent. La mijlocul lunii mai Franța a redus interdicțiile stricte de ieșire din țară. Ca urmare, în iunie cererea a crescut disproporționat și a fost chiar mai mare cu 16 procente decât în aceeași lună a anului trecut.

O situație parțial similară este și în Austria, care în iunie și-a redeschis granițele cu Germania. Aici ofertele din Germania au scăzut în aprilie cu 70 de procente și în mai cu 59 de procente față de aceeași perioadă a anului precedent. Luna următoare a continuat cu o scădere de 18 procente față de iunie 2019.

Volumul transporturilor din Polonia spre Germania a scăzut, de asemenea, în aprilie 2020 față de aprilie 2019 la jumătate (-53 de procente). La finalul trimestrului, în iunie, s-a înregistrat însă o creștere rapidă, de 96 de procente, față de aceeași lună a anului trecut.

„Exporturile germane au înregistrat în luna aprilie a acestui an o scădere fără precedent. Barometrul transporturilor indică evident că transportul rutier de mărfuri a fost afectat în mod dramatic. Cât este de sustenabilă tendința crescătoare curentă nu poate nimeni să prevadă. Însă pe baza evoluției curente putem privi cu încredere spre al doilea semestru al anului”, comentează Gunnar Gburek.

Cu ajutorul barometrului de transport, firma FreightTech TIMOCOM analizează din 2009, pentru 44 de țări europene, evoluția ofertelor și a cererilor de transport din Bursa de transporturi integrată în sistemul Smart Logistics System. Mai mult de 130 000 de utilizatori generează zilnic până la 750 000 de oferte de capacități de transport și mărfuri pentru transportat. Sistemul îi ajută astfel pe cei peste 43 000 de clienți TIMOCOM să-și atingă obiectivele logistice în mod inteligent, sigur şi simplu.

Mai multe informații despre TIMOCOM găsiți lawww.timocom.ro.

Descărcare comunicat de presă
sus pe pagină