20.12.2017

Femei cu succes din logistică: Biljana Muratovska din Macedonia

Interviul TimoCom Biljana Muratovska de la MAKAM-TRANS din Macedonia

(1)

În interviul cu TimoCom, doamna secretară generală Biljana Muratovska, ne dezvăluie ce reprezintă asociația sa de transport MAKAM-TRANS din Macedonia și de ce un joc de table de dimineață duce la condiții mai bune de lucru în transporturi.

Doamna Muratovska, se poate să vă prezentați pe scurt?

Numele meu este Biljana Muratovska și sunt secretarul general al Asociației macedonene de transport MAKAM-TRANS. După studiile mele în domeniul politicii și dezvoltării economice am câștigat experiență în mai multe companii. Prin tatăl meu am fost implicată în industria transporturilor încă din copilărie. Prin urmare, este deosebit de important ca să pot continua moștenirea și să ameliorez condițiile de muncă ale transportatorilor macedonieni. Aceasta este o sarcină uriașă. În fiecare dimineață pentru a-mi limpezi mintea joc un party Backgammon pe lângă o ceașcă de cafea.


 

Care sunt principalele preocupări ale asociației dvs.?
Luptăm pentru obținerea unor condiții economice și sociale de lucru mai bune pentru transportatorii macedoneni. Sunt deosebit de mândru că am un cuvânt de spus în  legiferarea țării noastre și în acest fel în crearea condițiilor echitabile. Când am intrat în asociație în 2003, sectorul transportului era încă foarte haotic. Permisele importante de transport se putea obține numai prin mită. Au fost vehicule second-hand, certificate false, transportatorii au fost exploataţi. Toate acestea m-au determinat să-mi investesc toate eforturile în asociaţie. Astăzi asociaţia se numără 1895 de membri care sunt respectați în cele din urmă atât de companiile de transport cât și de autoritățile statului. Investim mult în formare și workshopuri, astfel încât toți cei implicați în transport să primească o bază largă de cunoștințe. Anul acesta am fost premiat cu titlul "Cel mai bun manager" de către asociațiile din Europa de Sud-Est și Europa Centrală. Aceasta este o mare onoare, dar și o mare recunoaștere pentru activitatea ultimilor 15 ani.

De ce găsiți industria de transport atât de interesantă?

Îmi place să compar industria transporturilor cu circulaţia sanguină. Dacă o opriți, economia noastră va fi oprită. Transportul ne permite să facem totul accesibil tuturor. Am călătorit mult cu tatăl meu şi m-a prins pasiunea transportatorilor. Erau mândri că au contribuit la proiecte mari cu munca lor. Datorită acelor transporturi, au putut fi construite și echipate drumuri, poduri, chiar spitale și școli.

Cum consideraţi, ar trebui să existe mai multe femei în funcții de conducere în logistică?

Când noi, femeile, transferăm rezistența completă, dorința înnăscută de durabilitate, succes și progres, în lumea muncii, dovedim că această industrie poate fi la fel de bine condusă de femei. Trăiesc într-o patriarhie și totuși am reușit să conduc o asociație formată din 95 de membri de sex masculin. Există deja multe femei cu propriile companii de transport și cred că ar trebui să existe mult mai multe.

 

Care sunt punctele forte și punctele slabe ale industriei de transport?

Cred că mita și corupția sunt încă foarte răspândite, în special în țările din sudul Europei. Autoritățile de control recurg adesea la lipsa de cunoștințe de reglementare a transportatorilor și solicită amenzi nejustificate. Trebuie să schimbăm asta. Cu toate acestea, logistica este deosebit de puternică deoarece suntem conectați la nivel internațional și există întotdeauna noi obiective și provocări. Fără logistică, nu am avea nici o bază pentru o dezvoltare economică cuprinzătoare. Acum putem folosi digitalizarea pentru conectare. Dacă asociațiile cu obiective clare precum MAKAM-TRANS se găsesc pretutindeni și schimbă idei unul cu altul, atunci putem să ne protejăm industria mult mai bine și să obținem rezultate și mai bune. MAKAM-TRANS a făcut deja acest pas prin aderarea la Alianța pentru viitorul transportului rutier.

 

Mai multe informații despre TimoCom găsiți la www.timocom.ro

 

Descărcare comunicat de presă
sus pe pagină