21.02.2022

Licența UE: Aceste noi reglementări vor intra în vigoare din mai 2022 pentru firmele KEP

Hard-disk pe marginea căruia se găsesc cartoane și în centru un cip cu un avion, autocamion, motostivuitor, hartă și un cronomet

Transporturi rutiere de marfă și cabotaj transfrontaliere fără o licență UE validă? Ceea ce pentru firmele KEP a fost de mult timp la ordinea zilei, începând din 21 mai 2022 va fi de domeniul trecutului. Unul dintre motive: O ajustare a directivei privind accesul la piață și meserii, care va intra în vigoare în 21 februarie 2022. Aceasta stipulează că numai vehiculele de transport ușor cu o masă totală maximă autorizată peste 2,5 tone trebuie să posede o licență UE.

În acest articol vă dezvăluim ce trebuie să aibă în vedere firmele de transport și modul în care se poate cere o licență UE.

Transporturi rutiere de marfă și cabotaj transfrontaliere fără o licență UE validă? Ceea ce pentru firmele KEP a fost de mult timp la ordinea zilei, începând din 21 mai 2022 va fi de domeniul trecutului. Unul dintre motive: O ajustare a directivei privind accesul la piață și meserii, care va intra în vigoare în 21 februarie 2022. Aceasta stipulează că numai vehiculele de transport ușor cu o masă totală maximă autorizată peste 2,5 tone trebuie să posede o licență UE.

Obligativitatea licenței comunitare UE - ce este valabil și pentru cine?

Firmele de transport care efectuează transporturi rutiere de marfă și cabotaj transfrontalier necesită o licență comunitară (denumită și licență UE). În acest moment acest lucru este valabil numai pentru firmele care utilizează vehicule cu o masă totală maximă autorizată de peste 3,5 tone.

Începând cu 21 mai 2022 obligativitatea licenței se va extinde și asupra vehiculelor sau combinațiilor de vehicule cu o masă totală maximă autorizată de peste 2,5 tone.

Ca urmare, din 21 mai și vehiculele de  transport ușoare și de curierat vor putea traversa granițele din UE numai dacă dețin o astfel de licență UE. Tipul vehiculului (autoturism sau autocamion) nu contează. Importantă este numai masa totală maximă admisă a vehiculului, inclusiv a eventualei remorci.

Important: Pentru firmele de transport care transportă mărfuri numai în țara proprie nu s-a schimbat nimic.

 

Ce este de fapt o licență UE?

Cine dorește să efectueze transporturi comerciale de marfă în Europa trebuie să dispună de o licență UE. Pentru firmele de transport această licență UE este de cea mai mare importanță. Aceasta face posibilă efectuarea de transporturi de marfă comerciale interne și internaționale în Europa.

Licența este emisă de autoritățile de transport locale abilitate pentru o primă perioadă de zece ani.

 

Condiții pentru obținerea unei licențe UE

Pentru a cere o licență EU trebuie prezentate dovezi de îndeplinire a următoarelor criterii profesionale:

  • sediul,
  • competența profesională,
  • capacitatea financiară,
  • caracterul personal.

Ce se ascunde exact în spatele fiecărui punct vom explica în paragrafele următoare.

 

Sediul

Dovada de sediu cu spațiile necesare servește în primul rând la eliminarea așa-numitor firme „cu o căsuță poștală” și la asigurarea unei derulări controlate a activității comerciale. Conform acestei reglementări spațiile firmei trebuie să asigure accesul la originalul celor mai importante documente ale firmei, ca de ex.

  • contractele de transport,
  • documentația vehiculelor proprii,
  • documentația contabilă,
  • documentele privind gestionarea personalului,
  • contractele de muncă,
  • documentele privind asigurările sociale,
  • documentația cu privire la utilizarea și trimiterea conducătorilor auto și
  • documentațiile referitoare la cabotaj, timpii de conducere și timpii de odihnă

sub formă electronică sau altă formă.

În plus, reglementarea impune ca vehiculele proprii să se întoarcă într-o unitate din țara proprie la cel mult opt săptămâni după trecerea frontierei.

 

Competența profesională

Firmele de transport sunt obligate să aibă cel puțin o persoană angajată în firmă care să dețină competența profesională necesară pentru a conduce o firmă de transport care efectuează transporturi comerciale de marfă. Această persoană trebuie înregistrată cu numele la autoritatea abilitată.

Dovada competenței profesionale poate fi obținută printr-o examinare la Camera de Comerț locală. În plus, este posibilă și dovada unei calificări profesionale în anumite domenii.

Excepție: Cine poate dovedi că a activat fără întrerupere timp de zece ani, în perioada de timp de la 4 decembrie 2009, într-o firmă de transport de marfă, poate cere recunoașterea competenței profesionale pe baza experienței de la Camera de Comerț locală. Și în acest caz, este necesar ca firma să fi efectuat transporturi comerciale de marfă cu vehicule și combinații de vehicule cu o masă totală maximă autorizată de peste 3,5 tone.

Capacitatea financiară

Licența UE va fi acordată numai firmelor de transport solvabile, care pot dovedi că dețin un anumit capital propriu. Baza de calcul este dată de numărul de vehicule disponibile, capitalul necesar fiind după cum urmează.

  • 9000 € pentru primul vehicul utilizat
  • 5000 € pentru fiecare alt vehicul cu masa totală maximă autorizată peste 3,5 tone.
  • 900 € pentru fiecare alt vehicul cu masa totală maximă autorizată peste 2,5 tone și sub 3,5 tone.

Excepție: firmele care dispun exclusiv de vehicule cu masa totală maximă autorizată peste 2,5 tone și sub 3,5 tone trebuie să prezinte dovada capacității financiare numai din 21.05.2022. Pentru aceasta vor fi aplicabile condițiile următoare:

  • 1800 € pentru primul vehicul utilizat
  • 900 € pentru fiecare alt vehicul.

Dovada deținerii acestui capital poate fi solicitată de la banca firmei.

 

Dovada de caracter

În final, este necesară dovada de caracter personal. Aceasta trebuie prezentată autorității de transport locale, pentru deținătorul firmei și pentru managerul de transport, în măsura în care nu este vorba despre una și aceeași persoană.

Documente doveditoare pot fi diverse extrase din registru, de ex. din Registrul Central Federal, Registrul Profesional Central sau Registrul Conducătorilor Auto. În afară de acestea autoritățile pot solicita alte registre naționale sau UE, ca de exemplu înregistrarea firmelor de transport de la Oficiul federal pentru transporturi de marfă.

În cazul în care apar infracțiuni sau contravenții în Registrul Comerțului sau în înregistrarea firmei de transport, caracterul personal numai poate fi garantat. Aceasta poate duce la neîndeplinirea condiției de caracter personal și apoi la interdicția de practicare a profesiei.

Dacă sunt îndeplinite toate criteriile, nu mai stă nimic altceva în calea cererii unei licențe de la autoritățile de transport locale.

 

Cum se derulează cererea unei licențe UE?

Pentru a obține o licență EU, firmele de transport trebuie să se adreseze autorităților de licențiere locale Acestea vor furniza o listă de verificări, care stipulează în detaliu care dintre dovezile de mai sus și în ce formă vor trebui să însoțească cererea de licență.

Ce trebuie să aibă în vedere solicitantul:

  • Valabilitatea dovezilor: În timp ce extrasele din registre au, de exemplu, o valabilitate foarte scurtă, cererea de dovadă a competenței profesionale poate dura mai multe luni.
  • Certificatul de cazier judiciar și extrasul din registrul profesional central nu trebuie să fie mai vechi de trei luni la data depunerii cererii
  • De la depunerea cererii până la acordarea licenței se pot scurge mai multe săptămâni, de asemenea pregătirea pentru examenul la Camera de Comerț poate dura câteva săptămâni.

Sugestie: Recomandăm să depuneți cererea de licență cu circa trei săptămâni înainte de data examinării. Cine trece examenul de la prima încercare poate depune dovada ca „ultimul document care lipsește”. Acest lucru este însă posibil numai dacă au fost îndeplinite celelalte condiții.

Cine nu trece examenul de la prima încercare trebuie să se informeze despre data examenului următor la Camera de Comerț abilitată.

 

Licența UE în practică

Obținerea unei licențe UE poate fi dificilă pentru anumite firme transport. Dacă este urmată procedura corectă nu stă nimic altceva în calea obținerii licenței.

Pentru ca obținerea licenței UE să fie utilă pentru firma dumneavoastră, trebuie să dispuneți de o rețea solidă de firme din întreaga Europă. Smart Logistics System de la TIMOCOM este util exact pentru aceasta. Sistemul dispune de o rețea de peste 133 000 de utilizatori de la peste 50 000 de firme verificate și vă susține la derularea rapidă și simplă transporturilor transfrontaliere.

Sistemul de la TIMOCOM vă oferă și posibilitatea afișării noii licențe UE. Astfel potențialii parteneri de afaceri pot fi convinși de seriozitatea, autenticitatea și competența firmei dumneavoastră. Mai mult decât atât, prin profilurile altor utilizatori obțineți informații precise asupra sectorului european al transportului și logisticii. Astfel puteți stabili contacte cu potențialii parteneri de afaceri și astfel extinde oportunitățile.

Testați acum Smart Logistics System fără nicio obligație și găsiți parteneri internaționali adecvați pentru afacerea dumneavoastră de transport!

Testați acum Smart Logistics System

 

Alte articole interesante:

Semn al excelenței: certificatul GMP și GDP

Mai important decât oricând Supply Chain Risk Management

Sunteți deja un prestator de servicii de transport preferat?

Descărcare comunicat de presă
sus pe pagină