08.01.2015

Piața europeană de transport se prezintă volatil

În trimestrul 4, barometrul de transport TimoCom stă sub nivelul anului trecut

(3)

Aceeași procedură ca și în fiecare an – astfel se poate rezuma cursul anual general al barometrului de transport. În comparație directă cu anul 2013 este însă clar: Raportul de marfă rămâne în trimestrul 4. sub nivelul mediu de 45:55, pe toată piața europeană de transport, din motive conjuncturale.


În principiu, se corelează cu evoluția prognozată pe trimestrul nr. 3 / 2013, cu un declin ușor. După un raport puternic de 54:46 în septembrie, valorile au scăzut în Octombrie, asemănător aniilor 2012 și 2013, însă a rămas relativ stabil la un raport de 48:52.   „Luna de transport noiembrie a cedat cu mai mult decât așteptat, cu un raport de marfă - vehicul de 38:62”, apreciază Marcel Firengs, Chief Representative TimoCom. O privire mai atentă la piața europeană sugerează că luna decembrie a arătat din nou o tendință ascendentă încurajatoare. „După estimările noastre însă, nu ne așteptăm la un surplus de marfă în luna de Crăciun, prin urmare nici pe sfârșitul trimestrului 4.” este de părere Frings. Cu un raport de marfă de 45 de puncte procentuale, barometrul de transport TimoCom este la același nivel ca și în 2012, neajungând la valoarea din 2013 de 52 de procente. Așadar, în comparație cu anul trecut, anul 2014 se termină cu un surplus de vehicule de șapte puncte procentuale.  Acesta coincide și cu experiența cliențiilor TimoCom. Din cauza surplusui ușor de vehicule, toate transporturile s-au putut efectua conform planului.

Astfel, tendințele trimestrului 4. 2014 sunt, mai mult sau mai puțin, aceleași ca și pe ultimii trei ani. Cu toate acestea, luniile octombrie, noiembrie și decembrie arată o fluctuație de piață considerabilă, care s-a putut observa tot anul. „Recunoaștem acest trend din anul 2012. Uitându-ne la cursul acestui acest an și le comparându-l cu valorile ultimilor doi ani, ne putem aștepta la un început sănătos pe anul 2015. Nu este neobișnuit pentru schimbul de ani, dar reprezintă scăderea raportului de la 35 până la 30 de procente”, menționează Frings comparând piața europeană cu începutul anului 2013.   
În ciuda turbulențelor, Frings este optimist pentru anul 2015. „Avem o cerere mai mare cu nouă procente față de anul trecut. Acest lucru sugerează că situația pieței europene a evoluat pozitiv”, rezumă Frings.
Pentru mai multe informații despre TimoCom și Barometrul de transport vizitați www.timocom.ro.

Descărcare comunicat de presă
sus pe pagină