20.04.2017

TimoCom înregistrează un început de an în forță

Barometrul transporturilor în trimestrul 1: Cu încărcătură maximă spre primăvară

piața europeană de transport  a pornit în forță față de aceeași perioadă a anului trecut, iar cifrele înregistrate de TimoCom confirmă acest lucru. În primul trimestru raportul dintre marfă și capacitățile de transport libere a fost de 43:57. Nici chiar regresul clasic din februarie nu a reușit să deregleze barometrul transporturilor la finalul primelor trei luni.

Branșa europeană a transporturilor a înregistrat un start semnificativ mai bun dacă luăm în considerație valoarea echivalentă mult mai scăzută de la începutul anului 2016 (30:70). După ce anul trecut s-a încheiat cu marfă din abundență, acest efect pozitiv s-a reflectat și asupra primelor trei luni din 2017.

 

Piața transporturilor se menține și în februarie

În ianuarie raportul ofertelor de marfă a fost de 49%, cu numai 7 puncte procentuale sub decembrie, o lună puternică datorită sărbătorilor de Crăciun. Gunnar Gburek, TimoCom Company Spokesman, explică de ce printre altele, anul a început atât de bine pentru piața transporturilor din Europa: „Apele extrem de scăzute ale râurilor au adus transporturilor rutiere numeroase curse. În plus, datorită condițiilor meteo favorabile transporturile nu au fost limitate de dificultățile tipice iernii.“

 

Experiența din anii trecuți a fost confirmată și de data aceasta, deoarece raportul ofertelor de marfă a început să crească în februarie conform așteptărilor. Astfel, la mijlocul trimestrului au existat 39% oferte de marfă pentru transport și 61% capacități libere. Zilele mai puține ale celei mai scurte luni nu s-au făcut simțite la fel de puternic ca în 2016 (21 %) și în februarie iarna ușoară a favorizat, de asemenea, activitățile de transport.

 

Primele raze de soare au învigorat piața transporturilor, astfel încât în martie au existat mai multe curse de la A la B. Începutul primăverii și vremea frumoasă i-au scos pe oameni din case, cu efecte pozitive asupra volumului transporturilor. Barometrul transporturilor a avut o creștere de 47 de procente de la 8 puncte procentuale și martie a devenit cea mai puternică lună a trimestrului.

 

La orizont transporturile de primăvară

Odată cu perspectivele primăverii se pune întrebarea cum va evolua branșa transporturilor. „Pornesc de la ideea că zilele libere, apreciate de angajați, vor avea un efect asupra datelor de conjunctură în comparație cu anul trecut. Paștele înseamnă un consum crescut din partea populației, iar aceasta va duce la mai multă marfă pentru transportat. Până acum nu se simt influențele negative ale incertitudinilor politice și economice. Rămâne de văzut ce efect vor avea asupra pieței europene a transporturilor”, își explică Gburek previziunile. 

 

În ciuda acestor incertitudini, TimoCom consideră că în aprilie, mai și iunie vor fi introduse, ca de obicei, mai multe oferte de marfă în platforma de transport și ofertele de marfă vor depăși din nou capacitățile libere.

 

Pentru mai multe informații despre bursa TimoCom și barometrul de transport, vizitați pagina: www.timocom.com.

Descărcare comunicat de presă
sus pe pagină