01.04.2016

Șofer și totuși sănătos – Este posibil acest lucru ?

Alimentație,mișcare și odihnă în viața de zi cu zi a transportatorului grăbit.

(2)

 

Pentru ca cineva să poată să  trăiască sănătos ,adesea depinde de domeniul în care lucrează.Dacă ne gândim la șoferi, ca să rămână intr-o condiție fizică bună trebuie să depașescă multe provocări.Statul pe scaun timp îndelungat, mese neregulate, precum și schimbările alternative cum ar fi stress-ul , singurătatea, frica ș.a.m.d ,nu sunt condițiile ideale pentru o viață sănătoasă. Tot mai multe firme conștientizează faptul că trebuie îmbunătățită calitatea vieții șoferilor cu orice preț.

 

Ce este sigur :condițiile de muncă influențeză în mare sănătatea angajațiilor.Pe de altă parte starea lor de sănătate afectează calitatea muncii lor.În cazul șoferilor, condițiile de muncă nu sunt cele mai ideale: rezonanță continuuă ,care are efect asupra întregului corp ,zgomot,munca în schimburi ,odihnă precară ,mese neregulate ,pozitie de stat incomodă pe parcursul drumurilor lungi , ș.a.m.d.Și nu numai acestea! Nici mediul de lucru nu este chiar sănătos,având in vedere ca șoferul inhalează monoxid de carbon , dioxid de sulf precum și alte gaze periculoase.Imaginațivă doar că ar trebuii  să prestați muncă de birou în asemenea condiții.

 

 

Angajatorii și angajații ar trebuii să coopereze

 

 

Bineînteles că fiecare poate decide singur despre ce fel de viață duce , cu ce se alimenteză  sau câtă mișcare face. În schimb studiile au arătat că mulți șoferi nu știu ce lucruri pot face ,cu puțin efort, pentru a-și păstra o stare bună de sănătate. În acest punct companiile pot să îsi ajute angajații.Tot mai multe companii îsi ajută angajații cu răspunsuri la întrebări cum ar fi : hrănirea corectă,miscare corporală ,controlul greutății sau obiceiuri de somn. Câțiva angajatori încearcă reorganizarea muncii și a mediului de lucru care să genereze un mediu de lucru sănătos.Ca și un prim pas  important  ,ar fi  introducerea sistematică a pauzelor prelungite , care ar permite șoferilor să mănânce și să facă și un pic de miscare.Această schimbare nu se întâmplă doar pentru îmbunătățirea stării de sănătate a angajațiilor,dar se și reîntoarce în favoarea companiilor. Cu organizarea de zi cu zi  firma poate face economii importante , atâta timp cât șoferii sunt mai puțin în concedii de boală.

 

 

Toate acestea sună  utopic , în schimb există deja firme care , cu măsurile lor inovative își sprijină șoferii.

 

 

Studii de caz

 

 

Un foarte bun exemplu este compania belgiană Van Dievel, care are 60 de mașini de transport marfă proprii și are angajați mai mult de 90 de șoferi. Au angajat și un medic propriu  doar pentru angajați , care îi consultă anual.În afară de acest lucru , conducerea firmei împreună cu medicul au dezvoltat un program erogonomic de antrenament extern, precum și un prospect despre cum pot șoferii să lucreze sănătos,precum și despre prevenirea bolilor sistemului muscular și a le sitemului osos.

 

 

 

Următorul exemplu îl prezentăm prin proiectul firmei Finlandeze ˝Tim Truckers˝ , în care este vorba dspre ˝șoferii fitt˝ .Legat de acest proiect firma împreună cu un medic de întreprindere a dezvoltat un program , care identifică problemele de sănătate specifice șoferilor. A diagnosticat aceste probleme, a dat sfaturi celor cu probleme și i-a internat la medici de specialitate.Medicul de întreprindere a ținut în continuare sub observație starea de sănătate a șoferilor.În afară de aceasta organizația Finlandeză a organizat un prânz-service prentru șoferii săi, unde au putut alege  mâncărurile sănătoase în locul celor fugare și nesănătoase.Pe lângă hrană , un rol important îl joacă și timpul de odihnă corespunzător. Cu ajutorul unui psiholog angajat de firmă , se organizează timpii de lucru și rutele  pentru ca șoferilor să le rămână destul timp de odihnă.

 

 

 

Dar nu numai firmele, și organizațiile se ocupă cu starea de sănătate a șoferilor, ca de exemplu „DocStop für Europäer e.V.“. Organizația a fost înființată în anul 2007 cu scopul de a îmbunătății îngrijirea medicală a cordată șoferilor profesioniști pe drumurile Europei. Dacă șoferii pe parcursul drumului  întâmpină probleme medicale, trebuie să apeleze lina fierbinte  DocStop , care funționează prin serviciul furnizat de ADAC Truck Service. Spun pe scurt care este problema , unde se afla si spre ce punct se deplasează, asa li se poate comunica unde se afla cel mai apropiat partener DocStop. Și acolo v-or fi îngrijiți de către un medic. În Europa se găsesc 535 de stații DocStop, cu 100 de sponsori și parteneri, printre care și  TimoCom Soft-und Hardware GmbH.

 

 

 

În baza exemplelor menționate am ajuns la concluzia că firmele de transport și organizațiile  pun accentul pe păstrarea stării de sănătate a șoferilor. Aceste măsuri de sprijin duc la un mediu de lucru mai bun, la o atitudine mai pozitivă și creează senzația că angajatorilor le pasă de angajați.

 

Care este situația in firma dumneavoastră? Aveți grijă de sănătatea angajatilor ,vă procupați serios cu această temă ?

 

 

 

Mai multe informații despre TimoCom găsiți pe: www.timocom.com

 

Descărcare comunicat de presă
sus pe pagină