De asemenea, scurt și simplu pot fi realizate și procesele dumneavoastră de transporturi și logistică. Indiferent dacă este vorba despre inițierea transporturilor sau managementul comenzilor, în TIMOCOM Marketplace găsiți aplicația potrivită pentru necesarul și gradul de digitalizare din firma dumneavoastră.

Franco

Cuvântul franco este utilizat în domeniul comercial și denumește livrările la care expeditorul și nu destinatarul suportă costurile de livrare (sau portoul).

Termenul opus este „franco fabrică” (sau „ex works”), când destinatarul trebuie să suporte costurile pentru transport (sau porto-ul). Pe lângă acestea există și alte clauze comerciale (engleză: Incoterms) prin care sunt reglementate condițiile de livrare în domeniul transporturilor. Toate aceste clauze implică nu numai plata transportului, ci și transferul riscurilor, prin care se stabilește până când răspunde expeditorul și de când responsabilitatea pentru starea mărfii îi este transferată destinatarului.

Termenul
Cuvântul franco vine de la verbul din limba italiană affrancare (în română: eliberare). Se poate observa și pe baza exemplului unui timbru poștal, transportul unei scrisori este preluat de la expeditor când scrisoarea este francată (timbrată).

Cuvântul franco tinde să devină demodat și este înlocuit din ce în ce mai des cu „ex works”, care înseamnă același lucru.

Deveniți insider în domeniu

Abonați-vă aici și veți primi în mod regulat articole interesante, care vă vor face mai ușoară activitatea de zi cu zi și vă vor extinde orizontul în afaceri.


Abonare Newsletter

sus pe pagină