skip navigation

Lexicon de Transport

Intrări în lexic

A B C D E F G I Î J K L M N O P S T U V

Franco

Cuvântul franco este utilizat în domeniul comercial și denumește livrările la care expeditorul și nu destinatarul suportă costurile de livrare (sau portoul).

Termenul opus este „franco fabrică” (sau „ex works”), când destinatarul trebuie să suporte costurile pentru transport (sau porto-ul). Pe lângă acestea există și alte clauze comerciale (engleză: Incoterms) prin care sunt reglementate condițiile de livrare în domeniul transporturilor. Toate aceste clauze implică nu numai plata transportului, ci și transferul riscurilor, prin care se stabilește până când răspunde expeditorul și de când responsabilitatea pentru starea mărfii îi este transferată destinatarului.

Termenul
Cuvântul franco vine de la verbul din limba italiană affrancare (în română: eliberare). Se poate observa și pe baza exemplului unui timbru poștal, transportul unei scrisori este preluat de la expeditor când scrisoarea este francată (timbrată).

Cuvântul franco tinde să devină demodat și este înlocuit din ce în ce mai des cu „ex works”, care înseamnă același lucru.

Întotdeauna up to date

Aici vă puteți abona gratis la Newsletter-ul nostru.

Abonare Newsletter

Toate câmpurile marcate cu '*' trebuie completate în mod obligatoriu.

Cu trimiterea formularului de înregistrare (Înregistrați-vă acum) confirmați acordul cu Protecția datelor.

Abonare newsletter:


Datele dumneavoastră personale (e-mail,adresă,nume,prenume) sunt furnizate mai departe în scopuri informative de către TIMOCOM GmbH către SC-Networks GmbH ( Instanță de înregistrare : Amtsgericht München, nr de înregistrare: HRB 14 65 73), Enzianstr. 2 ,82319 Starnberg . SC-Networks GmbH se supune legilor de protecție a datelor germane la fel ca și indicațiilor TIMOCOM GmbH.

sus pe pagină